Čo všetko by ste mali vedieť o teľacine?

Prečo a ako by sme ju mali konzumovať a kde sa dá zohnať?



Teľacie mäso alebo teľacina je hodnotné mäso z mladých kusov hovädzieho dobytka do veku 8 mesiacov. Teľacina má veľmi jemnú, aj keď menej výraznú chuť. Je to mäso s vysokým obsahom bielkovín s minimálnym obsahom tuku a je ľahko stráviteľné. Oproti kuracine má až trikrát viac železa a vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Preto sa odporúča najmä ako súčasť detskej stravy, ale aj pre vyznávačov fitnes životného štýlu a ozajstným gurmánom.

Teľacie mäso je to najdiétnejšie,
čo z hovädzieho dobytka môžete na tanieri mať.

Čerstvé kúsky tohto vysoko nutrične hodnoteného mäsa, ale aj výrobkov z neho, nájdete na pultoch už dnes 42 predajní FARMFOODS na celom Slovensku.

Teľacie mäso pre sieť maloobchodných predajní farmárskych potravín FARMFOODS pochádza z vlastného slovenského chovu s dôrazom na čo najlepšie životné podmienky pre teľatá. Prechádza vlastným bitúnkom až po vlastnú rozrábku do vlastných obchodov krátkeho dodávateľského reťazca, kde farmári predávajú svoje výrobky prostredníctvom siete vlastných obchodov Výnimočných potravín. Aj vďaka tomu je teľacina na našich pultoch so zaručeným pôvodom, bezpečná, chutná a výnimočná.

Na nízku spotrebu reagujeme zvýšením dostupnosti

Alarmujúce čísla ukazuje štatistika spotreby hovädzieho a teľacieho mäsa na Slovensku. Priemerná ročná spotreba hovädziny je len okolo 5 kg/os. [1 - ŠÚSR - Spotreba potravín v SR v roku 2018] Teľacie mäso je však z toho na úrovni len 0,1 kg/os/rok!

Vyspelé európske, ale aj svetové ekonomiky spotrebujú niekoľko násobne viac hovädziny ako my (napr. USA 36 kg/os/rok, Austrália 29,5 kg/os/rok, Francúzsko 23,1 kg/os/rok, Švajčiarsko 21 kg/os/rok).. [2 - World Beef Consumption Per Capita], [3 - France Europe’s 1st producer of beef - Statistics] Obyvatelia vyspelých krajín sa dožívajú priemerne o 10 rokov viac, ako ľudia na Slovensku, a to aj s podstatne menším podielom výskytu srdcovo-cievnych a rakovinových chorôb, ktoré sa odvodzujú hlavne v kvalite stravy a života. Podľa odporúčaní odborníkov by až 50 % nami skonzumovaného mäsa mala tvoriť hovädzina a teľacina.

Vo FARMFOODS si viete každý týždeň kúpiť čerstvé teľacie pliecko, stehno, hruď s kosťou na silné mäsové vývary, teľaciu nožinu bez kosti na prípravu výborných gulášov či perkeltov, ale aj viedenský teľací rezeň alebo teľacie detské kocky.

V ponuke je aj sortiment, ktorý nie je na predajniach bežne dostupný, ale môžete si ho vo svojej najbližšej predajni objednať. Čerstvé prémiové časti ako pravá a falošná teľacia sviečková, pravý teľací orech, teľacia roštenka a ossobuco, sú pravé delikatesy, ktoré by ste mali mať zaradené vo svojom jedálničku.

Objednať a rezervovať si môžete aj ostatné druhy, a pritom budete mať istotu, že vám ich ostatní gurmáni nevykúpia. V ponuke našich predajní Výnimočných potravín sú aj detské párky s teľacinkou, hravá salámka s teľacinou a paštéta pre deti s teľacinkou.

Výrobky z rady Čerstvá prémiová teľacina Charolais.
Po kliknutí na obrázok zobrazíte viac informácii o výrobkoch.

Výnimočné podmienky pre zvieratá

Teliatka – býčky aj jalovičky mäsového plemena Charolais sú chované na farmách v Turci v Malom Čepčíne, v Podhoranoch pod Tatrami a v Above na farme v Rozhanovciach. Spôsob chovu mäsového plemena bez trhovej produkcie mlieka umožňuje teliatkam, aby boli chované pod svojimi matkami na pastve, vďaka čomu si užívajú život bez stresu.

Po dosiahnutí stanovenej pohlavnej zrelosti sú dokrmované špeciálne formulovanou diétou, výlučne vlastným krmivom bez genetickej modifikácie (GMO) na báze obilnín a sena na farme v Gemerskej Vsi. Pre zimné mesiace december až marec bude mať FARMFOODS v ponuke aj Teľacinu Mladé býčky, ktoré pochádzajú z mliečnej farmy v Dubníku. Tu sú býčky kŕmené mliečnou stravou približne 100 dní a potom sú dokrmované vyššie spomínanými dobrotami na farme v Gemerskej Vsi.

Okrem vynikajúcich nutričných hodnôt má teľacie mäso veľmi jemnú chuť aj vôňu, vďaka čomu chutí aj deťom. Špecialisti na stravovanie tvrdia, že teľacie mäso je možné zaradiť do jedálnička dieťaťa už od ôsmeho mesiaca života. Je krehké, chudé, ľahko stráviteľné, takže sa nemusíte obávať tráviacich ťažkostí.

Jemná chuť teľacieho mäsa sa krásne snúbi s čerstvými bylinkami, ako je pažítka, petržlen, šalvia, tymian alebo rozmarín. Vhodným doplnkom pri príprave jedál z teľaciny sú tiež smotana, biele víno, jedinečne chutí s hubami a zeleninou. Teľacinu môžete pripraviť na všetky spôsoby - variť, piecť, dusiť, aj vyprážať.

Tradičné a najznámejšie vyprážané teľacie mäso (wiener schnitzel) je jednoznačne najlepšou voľbou pre milovníkov rezňov. Teľaciemu vyhovujú krátke a citlivé kuchynské úpravy, nie silové, ktoré by poškodili krehké vlákna. Pri správnej príprave bude takto upravené mäso jemné, krehké a mimoriadne šťavnaté. Každému sa bude rozplývať na jazyku a zaručujeme vám, že všetci budú z jeho výnimočnej chuti unesení.

Výrobky z rady Čerstvá chladená teľacina Charolais.
Po kliknutí na obrázok zobrazíte viac informácii o výrobkoch.

Čo ovplyvňuje kvalitu hovädzieho mäsa a jeho cenu aj na slovenskom trhu?

Medzi hlavné faktory patrí:

plemeno - u nás máte záruku toho najlepšieho, čo šľachtitelia hovädzieho dobytku ponúkajú;/p>

kvalita kŕmenia - naše teľatá sú od narodenia kŕmené materským mliekom a stravou bez geneticky modifikovaných organizmov, bez podávania antibiotík alebo neprirodzenej potravy;

pohlavie a vek – Farmfoods na pulty prináša skutočne prémiové mäsá z teliat, mladých býčkov alebo jalovičiek;

životné podmienky zvierat a spôsob chovu – ako teliatka, tak aj všetky zvieratká na farmách združených pod Farmfoods, žijú čo možno najpohodlnejším spôsobom, pri zachovaní čo najväčšieho a najprirodzenejšieho priestoru pre svoj život;

zdravotný stav počas života – počas celého života teliat sa skúsení ošetrovatelia, a keď treba aj veterinári, starajú o ich bezstresový život a dobrý zdravotný stav;

bezstresová porážka a hygiena rozrábky – pre zachovanie čistej chuti a krehkosti mäsa je nutné, aby svalstvo zvieraťa nebolo napustené stresovými hormónmi a tým tvrdé a napnuté. Hygiena a pracovné postupy na našich potravinových prevádzkach sú garantované medzinárodnými ICO certifikátmi, ktoré sú neustále kontrolované;

zachovaný teplotný reťazec pri rozrábke a distribúcii – presné teplotné podmienky precízne sledujeme senzormi a dbáme na každý detail pri rozrábke, zrení, distribúcii a na pultoch našich predajní;

predaj v kvalitných baliacich materiáloch – aby bol teplotný reťazec dokonale zachovaný - až do rozbalenia u spotrebiteľa tak, ako mu prináleží - je nutné, aby bolo mäso dôsledne zabalené vo vákuových obaloch z materiálov najvyššej kvality.

Kvalitu bez kompromisov garantujú farmári v združení FARMFOODS. Cenový rozdiel pri hovädzom mäse na pultoch bežných slovenských obchodov, kde teľacinu dostanete len ojedinele alebo vôbec, môže byť značný. Vo väčšine prípadov viete nakúpiť takmer výhradne veľmi nekvalitné mäso z vyradených starých kráv mliečnych plemien (teda určených na produkciu mlieka počas ich produktívneho života), s trhovou cenou 4 až 6-krát lacnejšou, ako sú ceny našich mladých býkov Charolais alebo teľaciny prinášanej v obchodoch FARMFOODS až k vám.

Väčšina ľudí, keď odskúša kvalitnú hovädzinu, už inú nechce. Zákazníci, ktorí nakupujú vo FARMFOODS, presne vedia, prečo nenakupujú čerstvé mäso inde. Staňte sa jedným z nich. Svoju najbližšiu predajňu nájdete na www.predajne.farmfoods.sk



infokiosk FARMFOODS Nájdite predajňu FARMFOODS