Rump steak

Hovädzí steak zo stehna nazývaný Rump, alebo Round si pripravíme s malinovou omáčkou a klasickou zemiakovou kašou.

Rump, alebo aj Round je steak zo stehna. Názov získal podľa tvaru časti, od ktorého je odkrojený. Ide o veľmi obľúbený steak, veľmi chudý a primerane tenký. Má však nedostatok tuku a mramorovania, čo môže pri úprave metódami suchého tepla ako grilovanie alebo pečenie spôsobiť, že sa vysuší a nie je taký šťavnatý. Výborný však je, keď sa pred úpravou namarinuje, alebo pripraví s chutnou omáčkou. Patrí medzi lacnejšie a dostupnejšie kúsky hovädziny, no vôbec preto neurazí, práve naopak: správny výber ingrediencií z neho robí rovnako špičkovú pochúťku.

Suroviny na 1 porciu:

  1. Rump steak
  2. 4 stredné zemiaky
  3. 125 ml smotany na šľahanie
  4. 1,5 dcl silného hovädzieho vývaru
  5. 0,7 dcl červeného vína
  6. 2-3 lyžice worchesteru
  7. hrsť malín
  8. práškový cukor, olej, soľ, mleté čierne korenie, chilli

  1. Mäso vyberte z chladničky hodinu pred tepelnou úpravou, aby zachladené na panvici nedostalo šok.
  2. Pripravte zemiaky na kašu a dajte ich variť.
  3. Na panvicu vylejte hovädzí vývar, pridajte sladké červené víno a maliny (čerstvé alebo zmrazené). Pridajte soľ, peper, práškový cukor, worchester a podľa chuti aj chilli. Omáčku zredukujte na polovicu a následne ju odstavte.
  4. Mäso celé pomažte kvalitným olejom, rozpáľte panvicu so širokým dnom na najvyšší stupeň a položte na ňu mäso, ktoré musí intenzívne zasyčať. S mäsom nehýbte. Aj na veľkej panvici robte max. dva steaky, pretože inak by sa panvica schladila a mäso by začalo púšťať šťavu a mali by ste ho dusené.
  5. Mäso opekajte 3 minúty po oboch stranách. Ak je vysoké, môžete ho na chvíľu prevrátiť aj na boky.
  6. Panvicu odstavte, na steak položte kúsok masla a nechajte odpočinúť minimálne na 4 minúty (môžete aj dlhšie).
  7. Zlejte uvarené zemiaky (cca po 17 minútach varu), osoľte a okoreňte, pridajte maslo, nalejte smotanu a miešajte tak dlho, kým nebude kaša vláčna.
  8. Hnedú šťavu spod steaku zmiešajte s omáčkou a ohrejte.
  9. Mäso posoľte a okorente až teraz (pokiaľ by ste okorenili pred začiatkom tepelnej úpravy, mleté korenie by sa pripaľovalo.

Prajeme dobrú chuť