Ako neplytvať  

  potravinami  

Problém plytvania potravín sa týka nás všetkých. Ovplyvňuje naše ďalšie žitie na tejto planéte, no v tomto prípade, žiaľ, nekonáme len sami za seba. Naše činy ovplyvňujú širokú verejnosť, aj mnohé ďalšie generácie. Pozrime sa spolu na pár faktov.

  Pol kila odpadu denne  




Na celom svete sa každým rokom vyhodí 1,3 miliardy ton potravín. V rámci európskej únie je to až 89 miliónov ton. Slovensko k tomuto odpadu prispieva množstvom 900-tisíc ton ročne, čo v priemere znamená približne 0,44 kg denne na každého jedného obyvateľa. Denne! A pritom množstvo ľudí, ktorí u nás žijú v ohrození chudoby, sa blíži k číslu 900 tisíc. Ak sa na takúto štatistiku pozrieme globálne, takmer miliarda ľudí na svete trpí podvýživou a to aj napriek tomu, že potraviny, ktoré ročne skončia v koši, by zasýtili až tri miliardy ľudí.

 

Neúmerné plytvanie zdrojmi



To však nie je jediný problém. V pozadí vyhodených potravín stojí obrovské, neviditeľné množstvo plytvaných zdrojov. Vyčerpaná pôda, vysychajúce vody, obrovské množstvo spotrebovanej elektrickej energie a tiež zbytočne vynaložené pracovné úsilie človeka. Okrem tohto všetkého, takýto potravinový odpad na skládkach vytvára metán. Ak k tomu prirátame nebodaj aj pesticídy a herbicídy, už sa vôbec nemôžeme čudovať urýchľovaniu globálneho otepľovania.



Taktiež platí jednoduchá rovnica. Plytvám potravinami = plytvám svojimi peniazmi. Prax nám ukazuje, že ak by sme sa vyhadzovaniu potravín usilovali vyhnúť, priemerná trojčlenná rodina by ročne dokázala ušetriť až okolo 500 eur, možno aj viac.



Potravinami plytváme všetci. Od poľnohospodárov, výrobcov, cez spracovateľov, obchodníkov, dodávateľov, až po nás, samotných konzumentov. Veď koľkokrát aj vo vašom koši skončil jogurt po záruke či prezretý banán? Potravinový odpad sa, žiaľ, stal súčasťou nášho života. Pritom stačí tak málo. Každý z nás vie urobiť mnoho jednoduchých krokov k zníženiu množstva odpadu. Zamyslieť sa treba už pri nakupovaní, preto sme si pre vás pripravili pár základných rád, ako možno tvoriť menej odpadu už pri nákupoch.

 



1. plánujte si jedálniček aj nákupy


Nakupujte častejšie a menšie množstvá. Naplánujte si vopred, čo budete jesť najbližších pár dní a pred samotnou návštevou obchodu si vytvorte nákupný zoznam. Nezabudnite skontrolovať chladničku, či špajzu, aby ste nakúpili naozaj len to, čo potrebujete.

2. nenakupujte hladní


Aby sa vám podarilo dodržať naplánovaný nákupný zoznam, nikdy nenakupujte hladní. Všetci poznáme momenty, kedy nám hlad do nákupného košíka svojvoľne pridáva všetko, okolo čoho prejdeme.


3. dátum spotreby vs. dátum minimálnej trvanlivosti


Potraviny s končiacim dátumom minimálnej trvanlivosti môžeme pokojne konzumovať aj dlho po jeho uplynutí, pri dodržaní podmienok skladovania. Naopak končiaci dátum spotreby (spravidla pri čerstvých mliečnych, či mäsových produktoch) treba skutočne dodržať a dbať na správne skladovanie v požadovaných teplotách.

4. naučte sa potraviny správne skladovať


Horná, či dolná polička v chladničke nie je to isté. Rovnako ako nie každé ovocie má rado otvorený priestor, či zelenina spodnú zásuvku v chladničke.
 





5. radšej jesť menej, ale kvalitejšie


Výber potravín je nesmierne dôležitý. Niekedy môžeme zjesť množstvo kalorických jedál, no napriek tomu sa stále necítime dostatočne zasýtení. Ak sa však začneme zamýšľať nad surovinami, ktoré prijímame, ľahko nájdeme také, ktoré nás dokážu zasýtiť lepšie, a to aj napriek menšiemu počtu skonzumovaných kalórií. Stačí do svojho jedla pridať dostatočné množstvo kvalitného ovocia, zeleniny, či strukovín. Vďaka ich vysokému obsahu vlákniny sa budete cítiť podstatne sýtejší a zároveň do tela dostanete dostatok vitamínov a minerálov.

Informácie boli čerpané zo zdroja: free-food.sk

Práve nákupom kvalitných slovenských potravín z Farmfoods, ktoré sú obsahovo výnimočné a svojou kvalitou výrazne prevyšujú tie dovážané, smerujete k nielen zdravšiemu, ale aj nutrične výdatnejšiemu stravovaniu. Nie nadarmo sa hovorí, kvalita nad kvantitu. Toto dvojnásobne platí pri „výhodných“ XXL baleniach, ktoré v konečnom dôsledku nie sú výhodné ani pre nás spotrebiteľov, ani pre našich farmárov a koniec koncov ani pre prírodné zdroje. Začnime teda od seba. Každý z nás môže urobiť mnoho jednoduchých krokov preto, aby sme znížili množstvo potravinového odpadu. Dokážeme tým šetriť peniaze, prírodné zdroje a pomôžeme ľudom, ktorí sú v núdzi.



  Ako neplytvať  

  potravinami