Ako to je  

  s tými É-čkami  

Pri nákupe potravín si pravidelne všímame dátum spotreby či výroby produktu. Ostatné údaje, teda celkové zloženie výrobku, vrátane rôznych chemických prísad, sa do pozornosti dostávajú len zriedkavo. Zväčša si ho všimnú tí, ktorí trpia rôznymi zdravotnými problémami, pričom práve aj vďaka týmto látkam, sa k najrôznejším ochoreniam môžeme ľahko dopracovať my všetci.




Dnes už sú výrobcovia povinní takéto látky na potravinových výrobkoch viditeľne označovať. Sú to naše známe „É-čka“ – teda označenia pozostávajúce z veľkého písmena E a trojmiestneho čísla, ktorým sa takáto prídavná látka zaraďuje do určitej skupiny.

 

Takýchto skupín máme niekoľko:



- potravinové farbivá (E100 – E199),
- konzervačné činidlá (E200 – 299),
- antioxidanty, teda látky chrániace potraviny pred oxidáciou a predlžujúce ich trvanlivosť (E300 – E321),
- emulgátory a stabilizátory – látky zabezpečujúce dlhodobú požadovanú konzistenciu potravín (E322 – E495),
- kyseliny a zásady (E500 – E619),
- zvýrazňovače chuti (E621 – E637),
- skupina zahŕňajúca ďalšie možnosti ako umelé sladidlá, či leštiace látky a pod. (E900 – E925)




„É-čkami“ teda označujeme látky, ktoré dokážu vylepšiť vlastnosti potravín. Či už sa to týka ich chuti, vzhľadu, textúry, či doby trvanlivosti. Tieto pridané látky nachádzame už takmer všade. Dokonca aj potraviny, ktoré sú označenie „bio“, v sebe môžu ukrývať až vyše 50 É-čok. Ako je to možné?


Pod týmto pojmom totiž nenájdete len chemikálie so škodlivým, ba až zhubným vplyvom na ľudské zdravie. Patria sem aj prírodné látky rastlinného a dokonca aj živočíšneho pôvodu.


Viete o tom, že azda každý z vás už niekedy ochutnal hmyz? Ak ste totiž ochutnali džem, lízanku, či žuvačku s odtieňom červenohnedej farby, pravdepodobne bola zafarbená látkou E120, ktorá sa vyrába z vysušených tiel červcov nopálových, teda hmyzu.

 





Pod ďalšími inými É-čkami sa môžu skrývať napríklad vitamíny C, E, alebo B, prírodné farbivo, neškodný konzervant, či výťažok z rias, alebo kyselina jablčná, či citrónová.



Netreba však zabúdať aj na vyššie spomínané, nebezpečné prídavné látky. Najškodlivejšiu hodnotu majú É-čka E110, E132, E133, E250, E621, E951, alebo E952.


Ak narazíte na výrobok obsahujúci niektoré z uvedených, určite sa im vyhnite, môžu spôsobovať zvracanie, alergické reakcie, halucinácie, bolesť hlavy a majú tiež karcinogéne účinky. Informácie pochádzajú z rôznych klinických štúdií a na základe ich výsledkov sa stanovujú aj limity týchto látok a ich obmedzené možnosti použitia pre určitý druh potraviny.


Na zamyslenie je však to, že ešte neboli vykonané štúdie, ktoré by analyzovali vplyv kombinácií rôznych prídavných látok na organizmus spotrebiteľa.
 

Je teda veľmi dôležité rozlišovať, aké potraviny sa rozhodneme konzumovať. Mali by sme preferovať čo najčistejšie potraviny a čo najviac sa vyhnúť akýmkoľvek É-čkam. Je samozrejmé, že sa É-čkam v plnej miere nedá vyhnúť a preto je dôležité ich vedieť rozlišovať. Ak sa vám však nechce neustále študovať obaly produktov; radšej si vašu obľúbenú pochúťku pripravte sami doma - s našimi výnimočne výbornými produktami Farmfoods, si môžete byť istí, že vždy viete, čo jete.



  Ako to je  

  s tými É-čkami