Bravčová masť bola odpradávna spojená s našou kuchyňou a prípravou jedál. V posledných desaťročiach sa síce na jej úkor dostávali do popredia rastlinné oleje, no v súčasnosti sa čoraz viac stretávame s jej znovuobjavením. Kde je teda pravda?

Zdroj vyššieho cholesterolu či nie?

Keďže bravčová masť bola považovaná za významný zdroj nezdravých tukov a vyššieho cholesterolu, s rozmachom zdravého stravovania začala byť zatracovanou a záujem o jej využitie poklesol. Dnes už však vieme, že medzi konzumovaním bravčovej masti a cholesterolom v krvi nie je natoľko významný vzťah. V 100 gramoch masti sa navyše nachádza len 0,7 gramu cholesterolu. A obsahuje menej nasýtených tukov ako napríklad maslo.

Overená našimi predkami

Za pravdu nám dajú aj dlhoročné skúsenosti našich predkov. Tí v kuchyni používali prevažne bravčovú masť. Nepriberali však natoľko, ani v takej miere netrpeli zvýšeným cholesterolom či ochoreniami, ktoré sú s ním spojené. Zlý cholesterol oveľa viac podmieňuje súčasné tempo života, sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu. Potvrdzuje to aj fakt, že choroby, za ktorých vznikom stojí vysoký cholesterol, sa začali objavovať v období, keď bola bravčová masť na ústupe.

Ako stvorená na vyprážanie a grilovanie

Iste ste sa stretli s názorom, že na úpravu jedál je najvhodnejší za studena lisovaný olej. Tento názor je skutočne platný - ale predovšetkým pre studenú kuchyňu. Ak sa chystáte vyprážať, rozhodne siahnite po bravčovej masti. Je na to oveľa vhodnejšia, pretože pri jej dlhšej tepelnej úprave v nej nevznikajú karcinogénne látky. V porovnaní s ostatnými má vyšší bod prehriatia, vďaka čomu je ako stvorená práve na vyprážanie, grilovanie a fritovanie. Napadlo vám napríklad pri vyprážaní kuracích rezňov použiť bravčovú masť? Vyskúšajte ju - známa kuracia pochúťka bude vďaka nej chrumkavejšia a jej chuť bude lahodnejšia v porovnaní s tou, ktorú dobre poznáte. Určite ju oceníte aj pri pečení koláčov či iných múčnych jedál. Ochutnali ste napríklad pagáče vyrobené podľa nášho receptu?

Masť z výnimočného plemena Mangadurca

Náš celý sortiment výnimočných potravín FARMFOODS, pripravujeme bez použitia “É-čok”, konzervantov či iných chemických látok. Bravčová masť toto pravidlo potvrdzuje. Za účelom skladovania do nej nie je absolútne potrebné pridávať chemické konzervanty, čo potvrdzuje náš záväzok vyrábať stopercentne prírodné výrobky.
Naša bravčová masť pochádza z ošípaných Mangadurca, ktoré dlhodobo na Slovensku chováme a poznáme veľmi dobre ich vlastnosti. Preto vieme aj to, čím sa takáto masť líši v porovnaní s ostatnými. Je mäkšia, redšia, vďaka čomu je lahodná a rozplýva sa na jazyku.

Nevyhnutná súčasť našej stravy

V neposlednom rade netreba opomínať význam tukov pre náš organizmus. Pre správne fungovanie tela sú kľúčové a ich optimálny príjem by mal predstavovať približne 30% celkového príjmu energie.
Viaceré výhody pre náš organizmus má aj priamo bravčová masť. Či už ide o vitamíny A, D, E a karotén, bravčová masť ich nášmu telu dokáže poskytnúť v potrebnom množstve.
Vyskúšali ste už našu Domácu škvarenú masť? Presvedčte sa o jej lahodnej chuti, výhodách pri varení a zdravotných benefitoch na vlastnej koži. Zadovážiť si ju môžete v našom e-shope alebo prostredníctvom našich pojazdných predajní. Dobrú chuť!