Environmentálny postoj Farmfoods



Aj keď o tom veľa rozprávame a možno preto aj niečo robíme, ale náš každodenný životný štýl, pohodlie, doprava či konzumácia prináša uvoľňovanie stále viac CO2 do zemskej atmosféry.

Záporná bilancia CO2

Združenie FARMFOODS, celá naša rastlinná, živočíšna a potravinárska výroba ako aj naša doprava a predajné miesta potravín pracujú so zápornou bilanciou CO2. To znamená, že aj naše strediská produkujú CO2, ale naša produkcia biopalív a priamo výroba elektrickej energie v našich bioplynových staniciach poháňaná palivom našej rastlinnej produkcie znamená podstatne viac vyprodukovanej zelenej energie ako celá naša firma spotrebuje.

Týmto sme jediný potravinársky reťazec nielen na Slovensku, ale možno na celom svete, ktorý pri pestovaní, výrobe, distribúcii a predaji potravín v réžii našich vlastných slovenských fariem vytvára viac zelenej energie ako spotrebuje.

.

Výroba elektrickej energie v našich bioplynových staniciach poháňaná palivom našej rastlinnej produkcie.


Používame najmodernejšie možné materiály a postupy, aby naša výroba čo najmenej zaťažovala životné prostredie a aby sa naše potraviny dostali bezpečne a s dostatočnou trvanlivosťou až k Vám. Dnes, aj keď s tým nie sme úplne spokojní, sú plastové obaly najekologickejším riešením. Intenzívne spolupracujeme s výskumom a sme presvedčení, že do niekoľkých rokov budeme vedieť naše plastové obaly 100% nahradiť novými rozložiteľnými plastami na rastlinnej báze.

Dnes však po zohľadnení uhlíkových stôp a nákladov neplánujeme zmeniť obaly jogurtov a mlieka na sklenené. Je to oveľa náročnejšie a nákladnejšie riešenie na prepravu a logistiku, konkrétne samotná váha výrobkov, ekonomické naplnenie áut a spotreba nafty, ergonomická manipulácia s tovarom pre zamestnancov. Taktiež pri výrobe skla vznikajú podstatne väčšie faktory znečisťujúce našu zemeguľu. Rozklad skla v prírode trvá dlhšie ako obaly, ktoré používame v súčasnosti. Separovanie skla a jeho viacnásobné využitie ako obalového materiálu, zber obalov a ich umývanie a doprava by vyprodukovali podstatne viac negatívnych vplyvov na životné prostredie ako naše súčasné obaly.

Po zohľadnení uhlíkových stôp a nákladov neplánujeme zmeniť obaly jogurtov a mlieka na sklenené.



Okrem toho je tu faktor, ktorý by si spotrebiteľ uvedomil až pri platení, lebo výrobky by boli o 30 – 50 % drahšie ako v súčasnosti. Pri preprave našich výrobkov používame vratné debničky z tvrdého plastu a nie jednorazové kartóny. Tie vieme použiť opakovane a je to oveľa ekologickejšie riešenie, ako ponúka hociktorý iný reťazec či výrobca.

Prečo si v našej filozofii nevyberáme bezobalové potraviny a výrobky ?

Naše obaly musia zabezpečiť, aby naše výrobky bez „E-čok“ a bez GMO, boli stále zdravotne bezchybové, a preto sú riadne vákuovo zabalené. Tým, že sú naše výrobky vyrobené bez konzervantov, stabilizátorov, farbív, umelých aróm a iných aditív, iba kvalitným balením a neprerušením teplotného reťazca od výroby až po konzum, ich vieme udržať čo najviac čerstvé, kvalitné a hlavne bezpečné.

Sú bezobalové potraviny riešením ?

V súčasnej trendy eko vlne je veľmi moderné predávať tzv. bezobalové potraviny, ako sú napríklad pečivá, koláče, trvanlivé strukoviny a podobne. Položili si ale zákazníci otázku, ako je to s hygienou a trvanlivosťou týchto výrobkov? A ako je možné garantovať stabilnú hodnotu a kvalitu napríklad voľne sypanej šošovice, kde presne končí šarža dovezenej z minulého roka a ktorá v tej nádobe je už čerstvá a vydrží nám v špajzi ďalší polrok, či rok? Do akej miery prichádzala potravina do styku s inými vplyvmi, ktoré môžu spôsobiť jej kontamináciu – kontakt s ovzduším, inými potravinami, insekticídmi, či kontakt s rukami predajcu, zásobovača a iného zákazníka na predajni?

Predávať nebalené potraviny by bolo rizikom pri zachovaní maximálnej kvality.


Predávať teda nebalené potraviny by bolo rizikom pri zachovaní maximálnej kvality. Pri zachovaní princípu a filozofie bez konzervantov by to bolo absolútne nemožné. Na konečné, čisté výrobky by to malo efekt rapídneho znižovania trvanlivosti, preto nebalené potraviny v predajnej sieti FARMFOODS nechceme predávať. Každý zákazník, ktorý kúpi naše potraviny vákuovo zabalené, má istotu, že kúpil čistú potravinu zabalenú v separovateľnom recyklovateľnom obale, ktorý má menšiu hmotnosť ako obsah chemických látok v iných porovnateľných potravinách s povinnosťou označiť ich „E“!

Ročne priemerný obyvateľ EÚ skonzumuje 5-6 kg chemických látok v potravinách s povinnosťou označiť „E“ bez možnosti ich separácie. Položte si otázku: separovateľný obal alebo neseparovateľná chémia v našom tele a v čističkách odpadových vôd? A to si myslíme, že je rozhodujúci faktor pri výbere potravín a voľbou pri preferenciách jednotlivých výrobkov na trhu. Skúste si osvojiť náš FARMFOODS koncept a podľa neho nakupovať a konzumovať.

Voľba FARMFOODS je istota

Dovolíme si na záver podotknúť už naše známe upozornenie o čítaní etikiet. Ich preštudovanie vám šetrí vaše peniaze i zdravie. Pretože aj ten najkrajší dizajnový tzv. domáci, farmársky, či gazdovský alebo babičkovský jogurt v skle môže obsahovať konzervanty, zbytočné škroby, aditíva a farbivá, ktoré dehonestujú samotný výrobok. Teda preferencia iba trendových a moderných ekologicky tváriacich sa obalov nestačí. Potrebujeme vnímať skutočný obsah a hodnotu potraviny, ktorú konzumujeme a dávame na tanier našim najbližším.

Farmfoods je istota kvalitných, slovenských potravín bez zbytočnej chémie.


MY VO FARMFOODS VIEME, ČO JE SPRÁVNA VOĽBA. POTRAVINA STOJÍ PRED OBALOM, PRED KRIČIACOU REKLAMOU, PRED ZAVÁDZAJÚCIMI VÝKRIKMI O CENÁCH A XXL OBJEMOVÝCH AKCIÁCH. NAŠA CESTA A FILOZOFIA HOVORÍ O KVALITE, POCTIVOSTI A VÝLUČNE SLOVENSKÝCH VÝROBKOCH A POTRAVINÁCH V NATUR ZDROJOCH A VÝROBE VÝROBKOV.


infokiosk FARMFOODS Nájdite predajňu FARMFOODS