Forma a obsah bielkovín v potravinách –
významný prvok ovplyvňujúci kvalitu, ako aj cenu
Obsah bielkovín v potravinách je veľmi dôležitým ukazovateľom kvality, ale najmä ich obsah a čistota zohráva dôležitú úlohu pri spaľovaní tukov. Príjem proteínov je totiž veľmi dôležitý, či už športujete alebo nie. Sú základným stavebným materiálom ľudského tela, tvoria základnú štruktúru kostí, kože, svalových vlákien, ale tiež takých enzýmov a hormónov. Ich konzumácia je teda nevyhnutná, tak pre budovanie svalovej hmoty a zvyšovanie sily, ako aj pre svalovú regeneráciu, imunitný systém a reguláciu hormónov.
Pre konzumáciu vyváženej stravy a udržanie svalovej hmoty človeka odborníci odporúčajú konzumovať 1–2 g bielkovín na 1 kg hmotnosti denne, čo znamená, že aj pre ľudí, ktorí sa nevenujú športu, je dôležité evidovať dôležitosť príjmu bielkovín zo stravy.

V sieti predajní Výnimočných potravín môžete nakúpiť ten najširší sortiment slovenských farmárskych potravín, vyrábaných z tých najkvalitnejších surovín a s tým najčistejším zložením, bez konzervantov a geneticky modifikovaných organizmov. Jeden z najdôležitejších dôkazov kvality popri jasnom pôvode je aj čistota a prirodzený obsah bielkovín vyrábaných a ponúkaných potravín v združení farmárov FARMFOODS. Pre zamyslenie a porovnanie vašich obľúbených vysoko bielkovinových potravín, ktoré bežne konzumujete, s tými našimi z obchodov FARMFOODS, vám dávame z nášho sortimentu do pozornosti najmä nasledovné bielkovinové tipy:
KÓD | NÁZOV |
OBSAH BIELKOVÍN NA 100 G VÝROBKU |
CH41 | Fitnes Jerky prírodné | |
MV12 | Delikátna jahňacia klobása | |
US21 | 100% hovädzia klobása | |
MA53 | Sušené zamatovo chutné karé Mangadurca | |
CH51 | Sušené Charolais Carpaccio | |
ZS62 | Tvrdý zrejúci syr - Kryštálová Kamenica | |
MV63 | Tvrdý zrejúci syr - Ľahké pierko 1 ročné | |
SB51 | Parešunka bravčová | |
TM22 | Fitnes prírodný tvaroh - mäkký | |
MV22 | Prémiová saláma FARMFOODS | |
MV04 | Uhorská pálivá klobása | |
MV62 | Mäsová tlačenka | |
SJ21 | Tempeh zo sóje | |
SJ11 | Tofu biele prírodné | |
TC21 | Detské párky s teľacinou | |
MV43 | Socialistické párky | |
SN11 | Tavený syr Ementálček Palbino | |
MH52 | Dubníček tvarohová dobrota | |
ZC01 | Bryndzové pirohy z Tatier | |
Čisté mleté mäsá | ||
Čisté výsekové mäsá |
Čo sa týka kvality potravín z pohľadu obsahu čistých bielkovín, je veľmi dôležité sledovať kvalitu vstupnej suroviny pri spracovaných potravinách. Bielkoviny je možné ešte dopĺňať alebo nahrádzať pridávaním bielkoviny ako suroviny do potraviny. Dôležitý je však fakt, že kvalitná potravina má svoj prirodzený obsah bielkovín, ktorý nie je nutné navyšovať ich prídavkom. Vtedy sa potravina môže stávať neprirodzenou.

V potravinárskej praxi je možné nahradiť prirodzené vysokohodnotné živočíšne bielkoviny prídavkom rastlinnej, najčastejšie sójovej bielkoviny práve pre zníženie výrobných nákladov.
Najviac sa využíva sójová múka s 50 %-ným obsahom bielkovín či až 70 %-ný koncentrát alebo až 90%-ný izolát, ktorý predstavuje takmer čistú bielkovinu s neutrálnou chuťou. Do výrobkov sú pridávané vo forme prášku, granúl, gélu alebo emulzie. Okrem sójových sa využívajú aj hrachové, slnečnicové, horčicové a bôbové bielkoviny. Z múk sa využíva najmä pšeničná hrubá múka. Často sa pridávajú do tradičných mäsových výrobkov nielen prirodzené rastlinné zložky, ako napríklad do jaterníc krúpy, ryža a podobne, ale pri výrobe sa použijú aj iné druhy múk, ktoré znížia náklady pri dosiahnutí rovnakého objemu výroby a skryjú sa pod prídavok očakávanej zložky. Aj pri výrobe mliečnych výrobkov je možné používať prídavok iných druhov bielkovín ako tie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v surovinách a zložkách. Sójový proteínový izolát pri výrobe neprechádza procesom fermentácie, ale získava sa po vylisovaní sójového oleja z pevných zvyškov sóje. Takýto sójový proteín teda obsahuje fytoestrogény. V súčasnosti sa vedú rôzne polemiky o účinkoch fytoestrogénov a ich vplyve na možný vznik rakoviny či rôzne vplyvy na mužskú potenciu. O ďalších účinkoch nie sú pritom známe realizované štúdie či klinické pozorovania.
Fytoestrogény môžu viesť k zvýšenej hladine estrogénu. Estrogén je opak testosterónu, takže zatiaľ čo testosterón podporuje rast svalov a stratu tuku, účinky estrogénu sú presne opačné. Nadmerná suplementácia sójovým proteínom teda môže viesť až k narušeniu hormonálnej rovnováhy v extrémnych prípadoch. Okrem toho sójový proteín obsahuje veľké množstvo fytátov, ktoré majú schopnosť vytvárať nerozpustné časti zložené zo železa, zinku, vápnika a iných látok. Fytáty tiež zabraňujú vstrebávaniu niektorých minerálov do organizmu. To znamená, že sójový proteín síce obsahuje množstvo minerálov, avšak veľká časť z nich sa do organizmu proste nevstrebe.
Ľudia s intoleranciami, ale dnes už aj bežní zákazníci, sledujú obsah nutrične hodnotných zložiek potraviny a tiež sa zaujímajú o pôvod týchto látok a nielen bielkovín, ale aj tukov, sacharidov a minerálnych látok. Všetky suroviny obsahujú prirodzene všetky zložky nutričného spektra v rôznom pomere a je len na výrobcoch, aké množstvo týchto zložiek použijú a či sa nepokúsia nahradiť niektoré zložky náhradou, napríklad bielkovinu iným prídavkom.

Kvalitné bielkoviny z mäsa, najmä v mäkkých výrobkoch, sú často nahradzované mechanickým separovaným mäsom (MSM), mletou kožou, atď. O nekvalitnej pridanej bielkovine a iných lacných náhradách svedčia počty iných „éčok“ pridávaných do porovnaného výrobku, ale aj zahusťovadlá, stabilizátory, farbivá, arómy, atď., aby umelo za pomoci chémie upravili nekvalitu a získali objem v prospech cenotvorby a konkurencie na trhu.
Nikdy nezabudnite na jedno z hlavných upozornení poctivých farmárov spojených v združení FARMFOODS: „Pozorným čítaním etikiet potravín chránite vaše zdravie aj peniaze“.
![]() | ![]() |
