Jokaiho polievka

Recept nesie pomenovanie po významnom maďarskom spisovateľovi M. Jókaiovi (1825 – 1904). Jókai bol pravidelným hosťom reštaurácie v meste Balatonfüred, kde si s obľubou objednával túto polievku. Zmienka o nej sa objavuje aj v jeho knihe Synovia človeka s kamenným srdcom. Recept je u našich južných susedov považovaný za jedno z národných jedál a aj v súčasnosti je mimoriadne obľúbený. Svedčí o tom aj fakt, že v roku 2005, počas 180. výročia narodenia spisovateľa, bola usporiadaná súťaž vo varení práve Jókaiho fazuľovej polievky a odvtedy sa koná každoročne.

Ingrediencie:

  1. 1 poriadne koleno predné
  2. 18 dkg strakatej fazule
  3. 10 dkg mrkvy
  4. 8 dkg petržlenu
  5. 30 dkg Uhorskej pálivej klobásy
  6. 15 dkg zeleninovej papriky
  7. 7 dkg paradajky
  8. 4 dkg masti
  9. 3 dkg múky
  10. 3 dkg cibule
  11. 3 dkg červenej mletej papriky
  12. 1,5 dl pochúťkovej smotany
  13. 2-3 bobkové listy
  14. 2-3 strúčiky cesnaku

Čipetky

  1. 80 g múky
  2. 1 vajce
  3. soľ

Postup

1. S prípravou polievky začneme už deň vopred. Dáme uvariť koleno a namočíme prebratú a umytú fazuľu.


2. Na druhý deň z vývaru z kolena vidličkou oberieme stuhnutú masť a preložíme ju do hrnca, v ktorom budeme variť fazuľu.


3. Na tejto masti upražíme mrkvu a petržlen nakrájané na kolieska, kým získajú zlatohnedú farbu. Potom pridáme fazuľu aj s vodou, v ktorej bola namočená.


4. Pridáme vývar z kolena, bobkový list, prelisovaný cesnak, na kocky nakrájanú papriku a paradajky.


5. Kým sa polievka varí, pokrájame klobásu na kolieska a upražíme ju.


6. Klobásu po upražení vyberieme z panvice a na výpeku pripravíme zápražku. K masti pridáme múku a nadrobno nakrájanú cibuľku. Ďalej pražíme.


7. Cibuľku odstavíme z ohňa a potom pridáme mletú červenú papriku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Horúcu zápražku zalejeme studenou vodou a zamiešame, aby v nej neboli hrudky. Následne ju pridáme do variacej sa polievk..


8.Počas varenia polievky si pripravíme čipetky. Vajce jemne rozmiešame a pridáme k múke, posolíme a vypracujeme tuhšie cesto. Vytvarujeme bochník, z ktorého potom nadrobíme drobné kúsky a ukladáme ich na pomúčenú utierku.


9. Keď fazuľa zmäkne, čipetky zavaríme do polievky. Po tom, čo vyplávajú na povrch, pridáme vykostené a nadrobno nakrájané koleno a opečenú klobásu.


10. Do polievky zamiešame kyslú smotanu a necháme ju zovrieť.


Dojmy z lahodnej chuti polievky odporúčame doplniť aj o čitateľský zážitok z Jókaiho kníh – napríklad Levočskej bielej panej.



Prajeme dobrú chuť