
Recept nesie pomenovanie po významnom maďarskom spisovateľovi M. Jókaiovi (1825 – 1904). Jókai bol pravidelným hosťom reštaurácie v meste Balatonfüred, kde si s obľubou objednával túto polievku. Zmienka o nej sa objavuje aj v jeho knihe Synovia človeka s kamenným srdcom. Recept je u našich južných susedov považovaný za jedno z národných jedál a aj v súčasnosti je mimoriadne obľúbený. Svedčí o tom aj fakt, že v roku 2005, počas 180. výročia narodenia spisovateľa, bola usporiadaná súťaž vo varení práve Jókaiho fazuľovej polievky a odvtedy sa koná každoročne.
Ingrediencie:
- 1 Poriadne koleno predné
- 18 dkg strakatej fazule
- 10 dkg mrkvy
- 8 dkg petržlenu
- 30 dkg Uhorskej pálivej klobásy
- 15 dkg zeleninovej papriky
- 7 dkg paradajky
- 4 dkg Bravčovej masti
- 3 dkg Hladkej múky
- 3 dkg cibule
- 3 dkg červenej mletej papriky
- 1,5 dl Kyslej desiatky
- 2-3 bobkové listy
- 2-3 strúčiky cesnaku
Čipetky:
- 100-120 g Hladkej múky
- 2 vaječné žĺtka
- štipka soli
Postup
1. S prípravou polievky začneme už deň vopred. Dáme uvariť koleno a namočíme prebratú a umytú fazuľu.
2. Na druhý deň z vývaru z kolena vidličkou oberieme stuhnutú masť a preložíme ju do hrnca, v ktorom budeme variť fazuľu.
3. Na tejto masti upražíme mrkvu a petržlen nakrájané na kolieska, kým získajú zlatohnedú farbu. Potom pridáme fazuľu aj s vodou, v ktorej bola namočená.
4. Pridáme vývar z kolena, bobkový list, prelisovaný cesnak, na kocky nakrájanú papriku a paradajky.
5. Kým sa polievka varí, pokrájame klobásu na kolieska a upražíme ju.
6. Klobásu po upražení vyberieme z panvice a na výpeku pripravíme zápražku. K masti pridáme múku a nadrobno nakrájanú cibuľku. Ďalej pražíme.
7. Cibuľku odstavíme z ohňa a potom pridáme mletú červenú papriku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Horúcu zápražku zalejeme studenou vodou a zamiešame, aby v nej neboli hrudky. Následne ju pridáme do variacej sa polievk..

8.Počas varenia polievky si pripravíme čipetky. Vajce jemne rozmiešame a pridáme k múke, posolíme a vypracujeme tuhšie cesto. Vytvarujeme bochník, z ktorého potom nadrobíme drobné kúsky a ukladáme ich na pomúčenú utierku.
9. Keď fazuľa zmäkne, čipetky zavaríme do polievky. Po tom, čo vyplávajú na povrch, pridáme vykostené a nadrobno nakrájané koleno a opečenú klobásu.
10. Do polievky zamiešame kyslú smotanu a necháme ju zovrieť.
Dojmy z lahodnej chuti polievky odporúčame doplniť aj o čitateľský zážitok z Jókaiho kníh – napríklad Levočskej bielej panej.