Filet Mignon

Pripravíme si ho s čerstvou sezónnou zeleninou a ľahkým šalátikom.

Filet mignon je krehký, jemný steak, ktorý zaručene zapôsobí svojou jedinečne výnimočnou chuťou a textúrou. Pochádza zo strednej časti hovädzej sviečkovice, ktorá sa pokladá za najdrahší a najjemnejší kus hovädzieho mäsa.

Pre tých, ktorí neobľubujú tukové časti mäsa, je steak zo sviečkovice to pravé. Medzi jeho najznámejšie a najviac oceniteľné charakteristiky patrí krehkosť, elegancia a delikátnosť. Práve vďaka týmto charakteristikám, má Filet Mignon schopnosť očariť tých, ktorí ledva konzumujú hovädzie mäso a zároveň aj tých najväčších fanúšikov.

Suroviny na 1 porciu:

  1. 200 g hovädzej sviečkovice
  2. 0,5 dcl olivového panenského oleja
  3. morská soľ
  4. korenie 4-farieb
  5. 50 g vareného karfiolu
  6. 50 g čerstvej mrkvy
  7. 3 strúčiky cesnaku
  8. 4 ks kukuričných sterilizovaných kláskov
  9. 50 g paradajok cherry
  10. 1 ks červenej cibule
  11. 1 ks šalátovej uhorky
  12. jablkový ocot alebo balsamico
  13. redukcia balsamicová
  14. na ozdobenie pažítka
  15. 20 g masla

Postup prípravy receptu:

  1. Pravú sviečkovú narežeme na 200 gramové, asi 2-2,5 cm hrubé steaky a necháme odležať 20 minút pri izbovej teplote.
  2. Do mažiaru dáme korenie 4 farieb a rozdrvíme. Nachystané steaky obalíme v zmesi korenia a pokvapkáme olivovým olejom
  3. Rozpálime si grilovaciu panvicu. Ak ste začiatočníci, pridajte na panvicu trochu olivového oleja a potom vložte odstáte steaky.
  4. Pečieme z každej strany tak dlho ako máte radi. O stupňoch prepečenia a doby pečenia sa dočítate v samostatnom článku, kde túto problematiku podrobne rozoberáme.TIP: Stupne prepečenia steakov: Ako sa v nich vyznať?
  5. Hotový steak vyberieme a dáme ho na 5 minút odpočinuť.
  6. Pokiaľ nám steak odpočíva, pripravíme si sezónu zeleninku a to tak, že do výpeku pridáme karfiol na ružičky, mladú mrkvu, kukuričné klásky a jemne zatiahneme cca 3 minútky, pokiaľ nechytia takú karamelovú farbu.
  7. Hotový steak aj sezónu zeleninku servírujeme spolu s ľahkým šalátom, ktorý sme si pripravili zo cherry paradajok, šalátovej uhorky, červenej cibuľky, balsamicového octu a olivového oleja.
  8. Na ozdobu použijeme čerstvú pažítku a balsamicovú redukciu
  9. Prajeme dobrú chuť