Recept Top Sirloin

Vynikajúci steak, ktorého chuť podčiarkne rovnako vynikajúca omáčka.

Top Sirloin steak je prirodzene chudý steak z vrchu vysokej roštenky priamo pod sviečkovicou. Má veľmi výraznú, silnú chuť. Zvláštnosťou nášho Top Sirloin steaku je, že neexistujú hranice v spôsobe prípravy. Môžete ho napríklad namarinovať, podávať so svojou obľúbenou omáčkou, obaliť slaninou...s týmto steakom sa môžete skutočne pohrať. Je to steak na každý deň. Nepotrebujete žiadnu špeciálnu príležitosť na jeho pripravenie ale na druhej strane, jeho prípravou pohladíte dušu nie jednému gurmánovi a premeníte tak aj obyčajný deň na výnimočný.

Suroviny na hlavné jedlo:

  1. 1 ks vysoká hovädzia roštenky
  2. korenie čierne mleté
  3. 2 PL olivový olej
  4. hrubozrnná soľ
  5. 1 ks šalotka
  6. 2 hrste mladej fazuľky
  7. 1 lyžica cukru
  8. 1/2 šálky kuracieho vývaru
  9. soľ

Surovina na omáčku:

  1. 3 zrniečka bieleho celého korenia
  2. 2 PL vínneho bieleho octu
  3. 2 PL vody
  4. 3 stonky estragónu
  5. 4 žĺtky
  6. 250 g masla
  7. soľ
  8. biele mleté čerstvé korenie

  1. Z roštenky nakrájame asi 250 gramové steaky, z obidvoch strán ich okoreníme čerstvo zomletým korením a necháme odležať aspoň 5 minút, aby mali izbovú teplotu.
  2. Potom ich prudko opečieme na rozohriatej panvici/grile z oboch strán podľa vami preferovaného stupňa prepečenia. TIP: Stupne prepečenia steakov: Ako sa v nich vyznať?
  3. Následne mäso dáme dole z panvice/grilu a necháme prikryté odpočinúť.
  4. Kým mäso odpočíva, pripravíme si prílohu: na panvici si rozpálime olivový olej a opražíme na ňom šalotku pokrájanú nadrobno. Pridáme fazuľku, zľahka pocukrujeme, podlejeme trochou vývaru a necháme odpariť. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.

Príprava bernskej omáčky:

  1. Do kastrólika dáme guľôčky celého korenia, ktoré sme predtým nahrubo rozdrvili v mažiariku.
  2. Zalejeme octom a vodou a pridáme posekané estragónové stonky (lístky si odložíme na neskôr). Uvedieme do varu, vyvaríme na polovicu a dáme vychladnúť.
  3. Vychladnutú tekutinu precedíme cez sitko do ohňovzdornej misy, pridáme žĺtky a vo vodnom kúpeli (voda by mala mať asi 68 °C) vyšľaháme na hustú penu, pričom dávame pozor, aby sa žĺtky nezrazili.
  4. Potom misu vyberieme z vodného kúpeľa, položíme na navlhčenú utierku a pomaly za stáleho šľahania pridávame rozpustené maslo zohriate na 45 °C.
  5. Ak je omáčka priveľmi hustá, pridáme pár kvapiek vody. Nakoniec dochutíme soľou a bielym korením a vmiešame posekané estragónové lístky.

Prajeme dobrú chuť