
Jeden z najznámejších a fenomenálnych steakov si pripravíme s dubákovou omáčkou.
Pomenovanie T-Bone steak získal podľa chrbtovej kosti v tvare "T", ktorá pretína dva svaly: nízky roštenec a pravú sviečkovú. Vďaka zastúpeniu týchto dvoch svalov sa jedná a o jeden z najkvalitnejších steakov. Vyznačuje sa veľmi jemným vláknom a miernym mramorovaním. Na povrchu je vrstva tuku, ktorá steaku dodá výnimočnú chuť. Je vhodný na prípravu na panvici alebo grile.
Suroviny:
- T-bone steak
- čerstvý tymián
- olivový olej
- čierne korenie
- morská hrubozrnná soľ
Suroviny na omáčku:
- 100 g dubáky
- 250 ml smotana
- ocot balsamico
- čierne korenie
- soľ
- olivový olej
- parmezán
- maslo
Suroviny na prílohu:
- zemiaky
- cibuľa
- čerstvý tymián
Postup:
- Zmiešajte olivový olej, čerstvo namleté korenie, lístky tymiánu a potrite ním celý steak.
- Nechajte marinovať v chladničke jeden deň.
- Steak nechajte po vybratí z chladničky odstáť aspoň pol hodinu (na izbovú teplotu)
- Následne ho vložte na rozpálenú panvicu a pečte podľa hrúbky resp. želanej prepečenosti.
- Keď je steak prepečený podľa želania, vyberte ho a nechajte odpočívať aspoň 10 minút.
- Na záver ho osoľte hrubozrnnou soľou.
Postup na prípravu omáčky:
- Na troche masla opražte cibuľu.
- Pridajte dubáky a nechajte ich zľahka opiecť.
- Dochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte trochu balsamica a nechajte ho trochu zredukovať.
- Pridajte smotanu a krátko povarte.
- Na zahustenie môžete použiť strúhaný parmezán.
- Ako prílohu podávajte opečené zemiaky s cibuľou a tymiánom