RECEPT: T-Bone Steak

Jeden z najznámejších a fenomenálnych steakov si pripravíme s dubákovou omáčkou.

Pomenovanie T-Bone steak získal podľa chrbtovej kosti v tvare "T", ktorá pretína dva svaly: nízky roštenec a pravú sviečkovú. Vďaka zastúpeniu týchto dvoch svalov sa jedná a o jeden z najkvalitnejších steakov. Vyznačuje sa veľmi jemným vláknom a miernym mramorovaním. Na povrchu je vrstva tuku, ktorá steaku dodá výnimočnú chuť. Je vhodný na prípravu na panvici alebo grile.

Suroviny:

  1. T-bone steak
  2. čerstvý tymián
  3. olivový olej
  4. čierne korenie
  5. morská hrubozrnná soľ

Suroviny na omáčku:

  1. 100 g dubáky
  2. 250 ml smotana
  3. ocot balsamico
  4. čierne korenie
  5. soľ
  6. olivový olej
  7. parmezán
  8. maslo

Suroviny na prílohu:

  1. zemiaky
  2. cibuľa
  3. čerstvý tymián

Postup:

  1. Zmiešajte olivový olej, čerstvo namleté korenie, lístky tymiánu a potrite ním celý steak.
  2. Nechajte marinovať v chladničke jeden deň.
  3. Steak nechajte po vybratí z chladničky odstáť aspoň pol hodinu (na izbovú teplotu)
  4. Následne ho vložte na rozpálenú panvicu a pečte podľa hrúbky resp. želanej prepečenosti.
  5. Keď je steak prepečený podľa želania, vyberte ho a nechajte odpočívať aspoň 10 minút.
  6. Na záver ho osoľte hrubozrnnou soľou.

Postup na prípravu omáčky:

  1. Na troche masla opražte cibuľu.
  2. Pridajte dubáky a nechajte ich zľahka opiecť.
  3. Dochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte trochu balsamica a nechajte ho trochu zredukovať.
  4. Pridajte smotanu a krátko povarte.
  5. Na zahustenie môžete použiť strúhaný parmezán.
  6. Ako prílohu podávajte opečené zemiaky s cibuľou a tymiánom

Prajeme dobrú chuť