Steakové omáčky pripravené za pár minút

Steakové omáčky

Prinášame vám niekoľko tipov na zaujímavé a chutné omáčky, ktoré môžu obohatiť váš steak. Nájdete medzi nimi klasiku aj exotiku.

Jemná peprová omáčka - čas prípravy 15 minút

Približne 50 g čierneho korenia zalejeme vodou a necháme ho zvariť. Následne zalejeme smotanou, prilejeme 5 cl koňaku a necháme variť až do zhustnutia.

Salsa verde - čas prípravy 15 minút

Táto pikantná zelená talianska omáčka nevyžaduje žiadne varenie. Petržlenovú vňat spolu s kúskami nakrájanej mäty a pažitky na malé kúsky zamiešame v miske s 1 kávovou lyžičkou kapary. Pridáme dve alebo tri nakrájané ančovičky, 1 strúčik drveného cesnaku, šťavu z citróna a 3 lyžice olivového oleja. Ingredience zmixujeme a dochutíme podľa vlastnej chuti.

Klasická krémová omáčka - čas prípravy 20 minút

Na panvicu si pripravíme 2 lyžice červeného vínneho octu a privedieme do varu. Pridáme približne 150 ml kuracieho vývaru a zmes necháme zredukovať približne na polovicu pri vysokej teplote. Pridáme 2 lyžice zeleného korenia, ktoré zadnou stranou lyžice rozdrvíme priamo na panvici. Nakoniec pridáme 4 lyžice smotany na šľahanie. Zmes varíme približne jednu až dve minúty pokiaľ omáčka mierne nezhustne.

Štipľavé chimichurri - čas prípravy 5 minút

Chimichurri je juhoamerická štipľavá omáčka podobná salse verde. Potrebujeme 1 strúčik cesnaku, 1 červenú chilli papričku, petržlenovú vňat, koriander a 3 lyžice čeveného vínneho octu. Ingrediencie rozmixujeme a pridáme 2 lyžice olivového oleja a zmes opäť mixujeme. Tento typ omáčky je podávaný v chladenom stave.

Sezamovo - fazuľová omáčka - čas prípravy 25 minút

Približne polovicu plechovky tmavých fazúľ rozmixujeme s 1 lyžičkou hnedého cukru, 2 lyžičkami medu, 1 lyžičky činského korenia, 1/2 kávovej lyžičky strúhaného zázvoru, 2 lyžičiek tahini pasty, 2 lyžíc octu, 2 lyžičkami sójovej omáčky a 5 lyžicami vody. Hladkú zmes nalejeme do hrnca a privedieme do varu. Varíme po dobu priližne 5 minút za stáleho miešania, alebo kým zmes nie je lesklá a hustá.

Omáčka z červeného vína - čas prípravy 20 minút

Približne 250 ml hovädzieho vývaru nalejeme do hrnca pri polovičnej teplote. Pridáme 125 ml červeného vína, 2 lyžičky hnedého cukru a 1 lyžičku octu balasamico. Necháme variť po dobu priližne 10 minút pri vysokej teplote.

Teriyaki omáčka - čas prípravy 20 minút

Táto japonská omáčka ma sladko - pikantnú chuť. Na prípravu potrebujeme rozmixovať 5 lyžíc sójovej omáčky, 3 lyžice saké, 2 lyžice mirin (sladké ryžové víno), 1/2 lyžičky zázvoru a 1 lyžičku medu. Zmes nalejeme na panvicu a varíme po dobu asi 5 minút, alebo pokiaľ omáčka nezhustne. Odstránime z priameho ohňa a vmiešame nakrájanú jarnú cibuľku.

Rýchla horčicová omáčka - čas prípravy 10 minút

Rýchla a jednoduchá omáčka vzniká zmiešaním a zahriatím 2 lyžíc dižónskej horčice so 100 g créme fraiche priamo na panvici.

Syrová omáčka - čas prípravy približne 20 minút

Na miernom ohni rozpustíme približne 25 g masla a vmiešame jednu lyžicu múky. Postupne pridáme 150 ml mlieka a miešame pokiaľ omáčka nie je hladká. Privedieme do varu a pridáme 50 g nasekaného modrého (plesnivého) syru a miešame. Varíme až do zhustnutia omáčky.