Zrejúce syry - pýcha našich syrárov oceňovaná doma aj v zahraničí

Vrcholom mliekarenského a technologického umu sú zrejúce syry. A tak je to aj v našej mliekarni. V Dubníku sa vyrába široká škála zrejúcich syrov, od mladých, cez niekoľkomesačné až po staršie ako rok. Sú vyrobené tradičnými postupmi v moderných technológiach. Mlieko z vlastnej farmy sa spracuje vo vedľajšej budove – v mliekarni. Upraví sa šetrnou pasterizáciou a prečerpá do vo výrobníkov syra.

Tam sa do voňavého mlieka pridá prírodné syridlo a špeciálne syrárske kultúry, ktoré ovplyvnia pri zrení povahu syra, najmä jeho vôňu a chuť . Po vyzrážaní mlieka vznikne syrenina, ktorá sa lisuje v syrárskych lisoch, v ktorých tak vzniknú úhľadné bochníky syra. Tie sa musia nasoliť v soľných roztokoch. Po nasolení, osušení a po natretí syrárskym náterom sa začína kúzlo. To kúzlo prebieha v zrecom sklade syrov, na voňavých bukových policiach za prísne kontrolovaných podmienok a trvá od jedného mesiaca až po viac ako rok. To kúzlo sa volá zrenie syrov.

Počas tohto obdobia syry získajú celý svoj charakter – vzhľad, konzistenciu, vôňu, chuť, celú svoju jedinečnosť, ktorú počas celej doby výroby a zrenia dôsledne sleduje a riadi skúsený syrársky majster.

Takto vznikajú syry originálne a jedinečné, na Slovensku výnimočné.



Veľkolepý Turiec

Je to jedinečný syr, ktorý vznikol dokonalou spoluprácou zanietených pracovníkov našich dvoch fariem a stredísk. Na farme v Turčeku v Kremnických vrchoch chováme kvalitné stádo oviec plemena prevažne zošľachtená valaška, od ktorých získavame prvotriedne mlieko počas sezóny od jari do jesene.

Počas tohto obdobia sú naše ovce na paši na podhorských lúkach, vďaka čomu je ich mlieko plné chutí a vôní prírody. Toto jedinečné mlieko prevážame do našej mliekarne v Dubníku, kde z neho naši syrársky majstri vyrábajú úžasný syr – Veľkolepý Turiec. Je to zrejúci syr vyrobený len zo 100 % ovčieho pasterizovaného mlieka z farmy Turček.




Zreje minimálne 3 mesiace, počas ktorých sa vďaka syrárskym kultúram a jedinečnosti ovčieho mlieka z Turčeka, od oviec chovaných len na zelenej paši v syre rozvíja veľmi príjemná syrovo-smotanová chuť, podporená typickou chuťou a arómou ovčieho mlieka. Vhodný je napríklad ku kvalitným vínam TERRA WYLAK, ideálne Rízling Rýnsky a podobné typy vín.




V kategórii ovčie zrejúce a nezrejúce syry získal v septembri 2. miesto na Medzinárodnej súťaži malých výrobcov syra v Kroměříži.







Kryštálová Kamenica

Je syr parmezánového typu, ktorý zreje minimálne 1 rok. Inšpirovaný talianskym syrárskym umením. Je vyrobený za pomoci špeciálnych syrárskych kultúr, ktoré počas minimálne 12 mesačného zrenia vytvárajú v tomto syre chute a vône typické pre takýto druh syra. Na 1 kilogram syra je potrebné použiť viac ako 15 litrov výberového kravského mlieka.

Typické pre tento syr je, že časom sa v ňom začínajú tvoriť drobné kryštáliky, ktoré sú dôkazom toho, že syr absolvoval dlhé kvalitné zrenie, a že je naozaj kvalitný. Takto vyzretý syr má svoju typickú chuť, v ktorej sa prelína výrazná, až ostrá syrová chuť s jemne mliečnou a smotanovou. Vzájomne tvoria užasnú súhru, ktorá sa naplno prejaví v kombinácii s kulinárskym umením.




Tento syr má veľmi široké použitie v studenej i teplej kuchyni, inšpirovanej zdravou talianskou gastronómiou, kde je tento typ syra hojne využívaný, a to do širokého množstva zeleninových šalátov, alebo na rôzne cestoviny a omáčky.

Taktiež dodáva nezameniteľnú chuť jedlám pri zapekaní. Používa sa strúhaný na hoblinky alebo jemne strúhaný na akékoľvek jedlo podľa vašej chuti. Výborne sa hodí k nemu víno Sauvignon a podobné druhý vín.




V kategórii kravské polotvrdé a tvrdé zrejúce syry získal 1. miesto a v kategórii syry z kravského mlieka získal titul ŠAMPION na Medzinárodnej súťaži malých výrobcov syra v Kroměříži.







Naše zrejúce syry sú vyrobené z čerstvo nadojeného vlastného výberového mlieka. Zrejú podľa typu 1, 3 až 12 a viac mesiacov na voňavých bukových policiach. Dlhším zrením získavajú výraznejšiu chuť a lepšiu konzistenciu. Ponúkame vám tvrdé syry len z čistého mlieka. Rôznorodosť dosahujeme prírodnými kultúrami, technológiou a zrením, ale aj rôznymi prírodnými príchuťami. Naše syru sú vhodné pre každodenné použitie do kuchyne.



Syry ako Sýta Rúbaň, Kryštálová Kamenica či Jemný Dubník sa stávajú doslova špecialitou pre milovníkov syrov.



Vhodné sú napríklad ku kvalitným vínam TERRA WYLAK, ale aj do šalátov, do studenej, či teplej kuchyne, alebo len tak pre pôžitok z kvalitného jemne zrejúceho syra. Naše výnimočné zrejúce syry sú jedinečné aj tým, že ich vyrábame s množstvom rôznych príchutí.

Je len na vás, či vám viac chutí čili, pažítka, 4 korenia, paprika, alebo tekvicové jadrá. Vyberte si z našich víťazov a neoľutujete. Vďaka svojej výnimočnosti získali viaceré ocenenia na mnohých súťažiach nielen doma, ale aj v zahraničí. Preto skúšajte, ochutnávajte a zvoľte si vlastných víťazov.