Sous Vide

Staronová metóda prípravy zdravšieho jedla. Staronová preto, lebo už aj naše prastaré mamy pripravovali pokrmy podobnou metódou ako sous vide (čítajte su vít) – len o tom nevedeli. Bolo to konfitovanie, ktoré sa ale pripravovalo v tuku. Metóda sa zrodila už v 18. storočí vo Francúzsku. Názov sous vide pochádza teda z francúzštiny a v preklade znamená „vo vákuu“.

Potraviny sú zabalené do vákuových vreciek a sú varené vo vodnom kúpeli pri presne stanovenej nízkej teplote minimálne 10 hodín. Je to časovo náročná metóda, avšak odmenou za čakanie je viac zachovaných živín, aróm, vitamínov a minerálov. Výhodou je, že sa pripravujú bez tuku. Vďaka tejto metóde vieme suroviny rovnomerne tepelne upraviť. A to nie je všetko. Vďaka vákuu sa v mäse uchovajú všetky prírodné šťavy a pomocou korenín môžeme dosiahnuť nepredstaviteľné chute.

Sous vide rozkladá tkanivá a mäso sa tak stáva krehkejšie. Navyše ničí nežiaduce mikroorganizmy, takže sa stáva aj bezpečnejšie. Nesmú samozrejme chýbať kvalitné zariadenia, ale v prvom rade kvalitné a čerstvé suroviny, bez ktorých by táto síce zdĺhavá, ale zato zdravá príprava jedál nemala zmysel. Konzumenti už priam volajú po zdravších formách prípravy jedla a my sme ich vypočuli.

V našej ponuke nájdete metódou sous vide pripravené napríklad Šťavnaté koleno a Delikátnu rolku. Kúpením získate predpripravený produkt, ktorý stačí ohriať alebo krátko opiecť.