0item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.

Soľ nad zlato alebo jed ?!

FARMFOODS je natur.Nepoužíva rýchlosoľ ani kuchynskú jódovanú soľ. FARMFOODS na solenie využíva výhradne Himalájsku soľ – je to najzdravšia, energeticky bohatá soľ, ktorá pochádza z oceánu starého stovky miliónov rokov. Obsahuje 84 minerálnych látok aj stopových prvkov v podobnom pomere ako sú v ľudskom tele. Je to prírodná soľ, ručne ťažená, čistená a sušená na slnku. Draslík a horčík v nej napomáha lepšie metabolizovať sodík. Táto jedinečná prírodná himalájska soľ je čistá, bez akýchkoľvek znečisťujúcich prvkov.

Bez soli nie je život! No napriek tomu dnešná konzumácia kuchynskej soli ale hlavne rýchlosoli je zdraviu závažne škodlivá! Naša kuchynská soľ je hlavne chemicky čistý NaCl, kým kryštalická prírodná soľ obsahuje ďalších 82 prvkov, ktoré sa nachádzajú v našom tele ale aj v praoceáne. Počas čistenia a chemickej úpravy sa nabúra táto prírodná rovnováha soli a už nie je darcom života pre naše telo. Rafináciou sa odstránia všetky ďalšie prvky, ktoré sa nachádzajú v soli, boli vyhlásené za nečistoty a zo soli sa odstraňujú.

Teraz sa všetci pýtate, prečo z prírodnej kryštalickej soli odstraňujeme prvky, aby vznikol chemicky čistý chlorid sodný. Odpoveď je veľmi jednoduchá. Ročne sa na svete vyťaží vyše 250 miliónov ton soli. (kamenná soľ, pečená soľanka, morská soľ s rôznymi zlúčeninami), ktorá sa chemicky upravuje na čistý NaCl a spotrebúva sa nasledovne:
- 93 % v priemyselnej výrobe, k čomu je potrebný čistý NaCl. Napríklad: výroba pracích práškov, čistiacich prostriedkov, lakov, výroba plastov, PVC atď.
- 6 % v potravinárstve ako lacná konzervačná látka, ktorá sa vo väčšine prípadov dodáva do potravín ako rýchlosoľ (dusitanová soliaca zmes) a o ktorej každý vie, že je zdraviu škodlivá.
- 1 % na bežnú konzumáciu ako kuchynská soľ.

Jódovaná kuchynská soľ je zmes chloridu sodného s jodidom draselným. Jodizácia je účelové pridávanie jódu do jedlej soli od 20-tych rokov minulého storočia, keď vedci zistili, že pridávaním jódu môžu minimalizovať nedostatočnú stravu, resp. nedostatočne vyváženú stravu chudobnú na jód vo vojnami postihnutom svete, ktorá spôsobuje závažnú formu mentálnej retardácie – kretenizmus.

Tento problém je dostatočne a dlho známy a kuchynská soľ obohatená jódom nepomôže a aj v súčasnosti trpí touto chorobou vyše 1,6 miliardy ľudí – predovšetkým v rozvojových krajinách, kde je nedostatočná resp. nevyvážená strava. V skutočnosti zvýšený príjem jódu spôsobuje hypertyreózu a jej príznakmi sú aj zvýšený tep a tlak, zvýšené potenie, tras rúk, nervozita, úzkosť a problémy so spánkom (niet divu, že sa odporúča obmedzovať solenie, kvôli zvýšenému tlaku). Priveľa jódu môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, čo vedie k metabolickým a imunitným poruchám. Ľudské telo však potrebuje len nepatrné množstvo jódu, čo vyrovnanou stravou, rastlinnou, živočíšnou a hlavne mliečnou, s pridaním kryštalickej soli s obsahom aj jódu bez problémov postačuje.
Kuchynskú soľ naše telo vníma ako agresívnu chemikáliu a považuje ju za jed. Chemicky pridaný jód alebo flór ešte zväčšujú agresivitu NaCl a náš organizmus nie je schopný spracovať tieto zlúčeniny v metabolizme. Tieto sú totiž alergénne a rakovinotvorné. Okrem toho kuchynská soľ obsahuje ďalšie konzervačné látky, ktorých uvádzanie v zložení výrobku nie je povinné ako napr. CaCO3, MgCO3, E535, 536, 551, 552, 553b, 570 ale aj hydroxid hlinitý, aby sa kryštály nezliepali.

Morská soľ je alternatívnym riešením namiesto kuchynskej soli, no žiaľ musíme upozorniť, že z dôvodu znečistenia našej planéty morská soľ stratila na svojej kvalite. Ani jeden rok neprejde, aby sa nejaký tanker nepotopil a neznečistil tým morskú vodu. Väčšina morskej soli sa ťaží a odparuje v zemepisných šírkach, kde rozvojové krajiny nekontrolovateľne a závratným tempom znečisťujú svoje moria. Ale pozor!! Vyše 90 % soli ťaženej z morí sa dostáva do obehu tiež v rafinovanej chemicky upravenej forme – totožnej so soľankovou (pečenou) soľou.

Rýchlosoľ je zmes dusičnanu draselného, dusitanu sodného, jedlej soli, jodidu draselného a cukru s pridaním protihrudkujúcej látky E536.

Rýchlosoľ podľa „odborníkov“ je nenahraditeľná v potravinárstve. Zachovanie červenej farby v mäsových výrobkoch, dlhšia trvanlivosť, výrobky môžu mať v sebe podstatne viac vody a iných lacných látok, aby cena vyzerala dobre... FARMFOODS Vám prináša poctivé výrobky bez rýchlosoli s použitým len kryštalickej himalájskej soli. Každý však má právo vedieť čo je rýchlosoľ. V potravinárskom priemysle a farmaceutickom priemysle prináša obrovské zisky. Pre konzumenta a pre tých, ktorí ju každodenne vo výrobkoch konzumujú, je však pohromou, takže späť k jej zloženiu.

Dusičnan draselný alebo liadok draselný je draselná soľ kyseliny dusičnej. Keď sa pridáva do potravín, označuje sa ako E252, ale pod názvom rýchlosoľ sa E252 neuvádza. Okrem potravinárstva najväčšie využitie má ako dusíkaté hnojivo, ďalej ako silné oxidačné činidlo je súčasťou mnohých pyrotechnických výrobkov. Dusičnany sa ostro sledujú v podzemných vodách a v pitnej vode, kde norma stanovuje max. 50 mg. / liter. V potravinách však môže byť podstatne väčšia koncentrácia. Dusičnany nie sú toxické priamo, ale v ľudskom tele metabolizujú na dusitany, a to už je jednoznačne karcinogénna látka. Podstatne horšie sme na tom s ďalšou zložkou rýchlosoli - dusitanom sodným. Dusitan sodný je anorganická soľ NaNO2 – používa sa ako konzervačná látka E250 (keď je uvedená rýchlosoľ – nemusí sa uvádzať) dodáva potravinám údenú chuť. Kombináciou s prírodnými amínami (aminokyseliny, arómy...) tvoria nitrosamíny silné rakovinotvorné látky. Dusitan sodný je ale aj samostatne prudký jed a aj vo veľmi malých dávkach môže spôsobiť rakovinu. Konzumácia 0,5 až 1 g dusitanu sodného vyvoláva u dospelej osoby otravu, 1 až 2 g ťažkú otravu a asi 4 g dusitanu sodného – smrť.

Rýchlosoľ v potravinárskej výrobe naviaže obrovské množstvo vody do hotových výrobkov. Napríklad pri menej kvalitných mäsových výrobkoch to môže zvýšiť aj o 100 % ich váhu, kde zaplatíte za vodu. Príklady bežného zloženia mäsových výrobkov v obchodných reťazcoch si môžete pozrieť tu: Takéto naviazanie sa dajú zistiť napríklad, keď vašu šunku dáte do mrazničky a opätovne to chcete konzumovať. Rýchlosoľ pri nižšej teplote vie akumulovať podstatne menej vody a takýto výrobok vám po rozmrazení spúšťa vodu.

FARMFOODS je natur, nepoužíva ani rýchlosoľ ani kuchynskú jódovanú soľ. FARMFOODS používa výhradne himalájsku kryštalickú soľ.

<>Prírodná nerafinovaná himalájska soľ pomáha pri prekyslení, upravuje trávenie, pomáha pri alergiách a kožných ochoreniach a je prevenciou proti rakovine. Poskytuje energiu na bunkovej úrovni a zvyšuje odolnosť proti infekciám. Oplatí sa v nej aj vykúpať. Kúpeľ v slanej vode pomáha odstraňovať toxíny a vďaka osmóze prijmeme do tela minerály z prírodnej soli aj cez kožu.

Draslík a horčík obsiahnutý v prírodnej soli pomáhajú lepšie metabolizovať sodík. Čím viac sodíka jeme, tým viac draslíka a horčíka potrebujeme na udržanie rovnováhy v hospodárení s vodou a nervovo-svalových impulzoch. Lenže z rafinovanej soli a presolených polotovarov a fast-foodov získavame iba zvýšené množstvo sodíka, kým draslíka a horčíka máme v strave menej.

V krajinách, kde sa konzumuje aj dnes prírodná soľ: časti Pakistanu, časti Indie, Číny, Kórei, nie je vôbec bežné, aby lekári odporučili menej solenia. Na to nie je dôvod, lebo táto soľ sa správa v tele radikálne, inak ako chémia – chlorid sodný (bežná kuchynská aj morská soľ z potravín, rýchlosoľ). Ak telu dodáme vyššiu dávku chloridu sodného (bežná kuchynská a morská soľ v potravinách), tak je okamžite stimulovaný imunitný systém. Prečo? Pretože za celé tisícročia svojho vývoja nebol nikdy konfrontovaný s takouto agresívnou chemikáliou. Imunitný systém považuje chlorid sodný za nebezpečnú látku. Ak do tela dáme himalájsku soľ, tak ju organizmus rozpoznáva ako nevyhnutnú zložku stravy, na ktorú bol v tejto podobe nastavený – vyvážený celé tisíce rokov. Takúto látku potrebuje dokonca doslovne imunitný systém sám, ale len v tejto optimálnej konštrukcii, teda v sprievode ďalších spoluhráčov ako kálium, vápnik, mangán, selén i meď... celkovo 84 látok totožných s látkami obsiahnutými v ľudskom tele dokáže efektívne a užitočne fungovať.

Urobte si test a presvedčte sa.
Dajte si na špičku jazyka chlorid sodný (bežnú kuchynskú či morskú soľ z potravín) a do 20 – 30 sekúnd ho budete musieť vypľuť, lebo vám spáli chuťové poháriky. NaCl je agresívna látka. V závislosti na citlivosti vášho jazyka budete aj ďalšie 1 – 2 dni cítiť poškodenie na jazyku, čo chlorid sodný vyvolal.

A dajme si na jazyk napríklad himalájsku soľ. Čo sa stane?

Nič – môžete ju pokojne nechať rozpustiť. Dôvod je práve v jej zložení a v jej energetických vlastnostiach. A hoci aj táto soľ pravdaže obsahuje NaCl, aj tak nerozleptá sliznicu jazyka.

Himalájska soľ pochádza z oceánu stovky miliónov rokov starého, a tým pádom zostala chránená pred znečistením. Je ručne čistená a sušená na slnku. Himalájska soľ môže byť ružová, biela alebo priesvitná, pričom červené sfarbenie prináša zvýšený obsah železa. Keďže je nerafinovaná, má priaznivé zdravotné účinky.

OČI – 1 % roztok – do jedného – dvoch rokov dokážete znížiť a možno celkom odstrániť dioptrie.
Štamprlík na oko – otočiť smerom nahor a gúľať priamo otvorenými očami v roztoku. Každý deň napríklad pri televízore a pod.

ZUBY – 26 % roztok zubný kameň odstránite vo veľmi krátkej dobe – maximálne za 1 mesiac komplet:
vezmite si malý štamprlík – najmenší aký máte v domácnosti. Nalejte do neho z vášho roztoku len celkom malé množstvo – tak, aby ste boli v stave v tomto štamprlíku namočiť zubnú kefku. A takto si umývajte zuby.

ZÁPACH Z ÚST – s 10 % roztokom odstránite natrvalo a zlepšíte hygienu v ústnej dutine . Jednoducho vyplachovať – preglgávať v ústach. Zápach v ústach spôsobuje nesprávna strava v žalúdku alebo pokazené zuby, prípadne iné choroby ústnej dutiny. Je samozrejme potrebné riešiť pôvod zápachu.

DETOXIKÁCIA TELA – kúpeľom min 1 % roztok – v priebehu 20 minút viditeľné výsledky. Kúpeľ musí trvať min 40- 60 minút a musí byť dodržaná stála teplota vody v min 37 stupňov, ináč soľ neprenikne cez otvory v koži do tela. To znamená, že ako sa voda bude ochladzovať, bude treba pripúšťať ďalšiu horúcu vodu a vyrovnávať teplotu. A teda je potrebné teplotu kontrolovať teplomerom.

ZRYCHLENÉ HOJENIE – roztok do 3,5 % -čerstvé rany, roztok z koncentráciou do 10 % hojenie jaziev, zápalov, bolestí kĺbov, prechladnutia, nádchy, chrípky.

UŠI– 1% roztok ako prírodná náhrada za ušné kvapky. Namočiť tyčinku, alebo vatu do roztoku a bežne ako aj s inými prostriedkami vymývať.

POKOŽKA TVÁRE – 1% roztok dennodenným umývaním vyhladíte vrásky, odstránite akné a iné problémy na tvári. Umyť tvár a vodu neutierať, ale nechať soľ zaschnúť na pokožke.

EKZÉMY – psoriasis a iné napr. na rukách, nohách, tele – začať 3% roztokom a stupňovať až na 8–10%. Užívanie : do roztoku namočiť handru a touto obaliť príslušnú plochu napríklad ruku alebo nohu. Ak obalenie nie je možné, tak prikladať handru na postihnuté miesto.