Spracovanie hrozna

Hrozno, ktoré nakupujeme od slovenských vinohradníkov, je vysokej kvality a pod neustálou kontrolou ľuďmi z vinárstva. Snažíme sa nakupovať hrozno od rovnakých vinohradníkov tak, aby sme zákazníkovi ponúkli kvalitné vína na špičkovej úrovni. Spracovanie hrozna prebieha v priestoroch vinárstva za pomoci najmodernejšej technológie. Po samotnom prijatí bieleho hrozna prebieha spracovanie hrozna pomocou mlynkoodstopkovača - technológie na odstránenie bobúľ hrozna od strapiny, pričom bobule hrozna sú mierne stláčané tak, aby nedochádzalo k ich úplnému stlačeniu ešte pred lisovaním. Lisovanie prebieha v pneumatickom lise, do ktorého sa zmestí naraz až 7000 kg. Po naplnení lisu prebieha fáza lisovania, ktorá má rôzne dĺžky trvania v rozpätí od 1,5 až do 3 hodín v závislosti od druhu hrozna. Pomocou špeciálnych čerpadiel sa hroznová šťava dostáva do špeciálnych odkalovacích nádrží, ktoré sú neustále ochladzované na vopred nastavenú teplotu cca 10 °C a prirodzeným spôsobom sedimentuje. Po 48 hodinách sa hroznová šťava premiestni do pivnice, kde prebieha fermentácia a sediment sa filtruje vo vákuovom filtri, po odfiltrovaní je šťava premiestená do pivnice. Na uskladňovanie sa využívajú nerezové tanky, ktoré majú dvojité opláštenie a je možné v nich dosiahnuť požadovanú teplotu, ktorú technológ nastavuje pomocou počítača. Tento proces trvá cca 3 – 5 dní. Keď je víno hotové a technológ je s výsledkom spokojný, víno je uskladnené v pivnici, kde za konštantnej teploty čaká na naplnenie do fliaš. Na tento účel v našom vinárstve slúžia na mieru vyrobené nerezové tanky, ktoré presne kopírujú tvar pivnice. Celková skladovacia kapacita tejto pivnice je 80 tisíc litrov.

Tento proces je podobný aj spracovaniu tmavého hrozna, pričom po oddelení bobúľ hrozna od strapiny nejde rmut do lisu ako pri bielom hrozne, ale do vinifikátora. Vinifikátor je špeciálna nerezová nádoba (nazývaná aj ako drevená nádrž), ktorá má v sebe zabudované miešadlo. Pri stálej a počítačom kontrolovanej teplote, za pravidelného miešania, tmavé hrozno „naležiava“ na šupkách. Tento proces sa nazýva macerácia. Počas tejto doby sa uvoľňujú aj iné látky, ktoré zafarbujú samotné víno na červeno. V tomto roku sme kúpili aj drevený vinifikátor, ktorého objem je 7000 litrov a je vyrobený z francúzskych dubov v talianskej spoločnosti GARBELLOTTO, ktorá vyrába sudy od roku 1775. Po minimálne 14 dňoch sa víno lisuje a následne putuje do pivnice pri vopred stanovenej teplote, kde s ním technológ ďalej pracuje. Na uskladnenie červených vín sa používajú nerezové tanky alebo ďalšou možnosťou uskladnenia červených vín sú sudy s objemom 2500 litrov, v ktorých vína dozrievajú počas niekoľkých mesiacov až rokov. Je možné používať aj barikové sudy, ktoré sa spravidla použijú maximálne 3x po dobu 36 mesiacov tak, aby ich bolo následne možné označiť ako vína barikové.

Plnenie vína prebieha cez „mobilnú“ plničku, teda zariadenie, ktoré si objednávame na určitý čas a pomocou najmodernejšej technológie sa vína plnia do nových fliaš. Na ich uzatvorenie sa používa prírodný korok alebo hliníkový uzáver v závislosti od druhu vína. Samotné vína nakoniec prechádzajú cez etiketovacie zariadenie, ktoré ich označí prednou a zadnou etiketou, a pri korkových zátkach sa pridá záklopka. Následne sa vína v papierovom kartóne ukladajú do skladu, kde čakajú na svojho zákazníka. Proces samotnej výroby vín zvyčajne začína koncom leta a trvá pri bielych vínach do mája budúceho roku. Červené vína ešte dozrievajú v drevených sudoch a pri týchto postupoch sa samotný čas od zberu hrozna až po naplnenie fliaš môže zvýšiť až na 3 – 5 rokov.