Spracovanie hrozna a výroba vína

Hrozno ktoré nakupujeme od slovenských vinohradníkov je vysokej kvality a pod neustálou kontrolou ľuďmi z vinárstva. Snažíme sa nakupovať hrozno od rovnakých vinohradníkov tak aby sme zákazníkovi ponúkli kvalitné vína na špičkovej úrovni.

Spracovanie hrozna prebieha v priestoroch vinárstva za pomoci najmodernejšej technológie. Po samotnom prijatí bieleho hrozna prebieha spracovanie hrozna pomocou mlynkostopkovača technológie na odstránenie bobúľ hrozna od strapiny, pričom bobule hrozna sú mierne stláčané tak aby nedochádzalo k ich úplnému stlačeniu ešte pred lisovaním. Lisovanie prebieha v pneumatickom lise do ktorého sa zmestí naraz až 7000 kg. Po naplnení lisu prebieha fáza lisovania ktorá má rôzne dĺžky trvania v rozpätí od 1,5 hod až do 3 hodín v závislosti od druhu hrozna. Pomocou špeciálnych čerpadiel sa už hroznová šťava dostáva do špeciálnych odkalovacích nádrží ktoré sú neustále ochladzované na vopred nastavenú teplotu cca 10 °C prirodzeným spôsobom sedimentuje. Po 48 hod sa hroznová šťava premiestni do pivnice kde prebieha fermentácia a sediment sa filtruje vo vákuovom filtri, po odfiltrovaní je šťava premiestená do pivnice. Na uskladňovanie sa využívajú nerezové tanky ktoré majú dvojité opláštenie a je možné v nich dosiahnuť požadovanú teplotu ktorú technológ nastavuje pomocou počítača. Tento proces trvá cca 3 – 5 dní. Keď je víno hotové a technológ e s výsledkom spokojný je víno uskladnené v pivnici kde za konštantnej teploty čaká až do naplnenia do fliaš. Na tento účel v našom vinárstve slúžia na mieru vyrobené nerezové tanky ktoré presne kopírujú tvar pivnice. Celková skladovacia kapacita tejto pivnice je 80 tis lit.

Tento proces je podobný aj spracovaniu tmavého hrozna pričom po oddelení bobúľ hrozna od strapiny nejde rmut do lisu ako pri bielom hrozne ale do vinifikátora. Vinifikátor je špeciálna nerezová (používame aj drevený „nádrž“ ktorá má v sebe zabudované miešadlo a pri stálej a počítačom kontrolovanej teplote, za pravidelného miešania naležiava tmavé hrozno na šupkách, tento proces sa nazýva macerácia. Počas tejto doby sa uvoľňujú mimo iné aj látky ktoré zafarbujú samotné víno na červeno. V tomto roku sme kúpili aj drevený vinifikátor ktorého objem je 7000 lit. a je vyrobený z Francúzskych dubov v Talianskej spoločnosti GARBELLOTTO vyrába sudy od roku 1775. Po min 14 dňoch sa už víno lisuje a následne mieri do pivnice pri vopred stanovenej teplote s nim technológ ďalej pracuje. Na uskladnenie červených vín sa používajú nerezové tanky alebo ďalšou možnosťou uskladnenia červených vín sú sudy objemu 2500 lit v ktorých vína dozrievajú počas niekoľkých mesiacov až rokov. Je možné používať aj barikové sudy ktoré sa spravidla použijú 3 x max však po dobu 36 mesiacov tak aby ich bolo následne možné označiť ako vína barikové.

Plnenie vína prebieha cez “mobilnú“ plničku teda zariadenie ktoré si objednávame na určitý čas a pomocou najmodernejšej technológie sa vína plnia do nových fliaš a na ich uzatvorenie sa používa prírodný korok alebo hliníkový uzáver tiež v závislosti na druhu vína. Samotné vína nakoniec prechádzajú cez etiketovacie zariadenie ktoré ich označí prednou a zadnou etiketou, a pri korkových zátkach sa pridá záklopka. Následne sa vína v papierovom kartóne ukladajú do skladu kde čakajú na svojho zákazníka. Proces samotnej výroby vín zvyčajne začína koncom leta a trvá pri bielych vínach do mája budúceho roku. Červené vína ešte dozrievajú v drevených sudoch a pri týchto postupoch sa samotný čas od zberu hrozna až po naplnenie fliaš môže zvýšiť až na 3 – 5 rokov.

Zaregistrujte sa a získajte aktuálne informácie zo sveta výnimočných potravín FARMFOODS priamo do vašej e-mailovej schránky.

Prihlásením k odberu spravodaja, súhlasím s podmienkami odoberania newslettra