Hovädzie mäso je najhodnotnejším a najbohatším bežne dostupným živočíšnym zdrojom bielkovín na svete. Jeho spotreba však na Slovensku nedosiahne v priemere 4 kg na obyvateľa za rok! Vyspelé ekonomiky spotrebujú niekoľko násobne viac (20-25 kg na obyvateľa za rok).Obyvatelia týchto krajín sa dožívajú priemerne o 10 rokov viac ako ľudia na Slovensku s podstatne menším podielom výskytu srdcovo-cievnych a rakovinových chorôb.
Bravčové mäso patrí medzi najrozšírenejšie mäsá spotrebované vo svete a to aj napriek tomu, že spotreba v moslimských krajinách je takmer nulová. Spotreba malého množstva krmiva na 1 kg prírastku, takmer úplná automatizácia a spriemyslovanie chovov porovnateľný s chovom hydiny, je základom pomerne nízkych cien a vysokej spotreby. Spotreba stále rastie aj napriek rôznym varovaniam o vplyve bravčového mäsa na naše zdravie. Farmfoods prináša na slovenský trh pod ochrannou známkou Slovenská Mangadurca, ošípané ktoré vznikli úžitkovým krížením pôvodom panónske plemena Mangalica s anglickým plemenom Duroc.
Toto kríženie sme samozrejme nevymysleli my, ale je to uznané kríženie F1 povolené pri plemene Mangalica. Toto kríženie pomohlo nevídanej popularite tohto plemena za posledné roky. Maďarsko však intenzívne pracuje na zemepisnej ochrannej registrácii Mangalica - výlučne pre Maďarsko. Zaregistrovanie ochrannej známky Mangadurca nám zabezpečí toto veľmi prospešné úžitkové kríženie chovať a ponúkať vám ho aj v budúcnosti.
Mäso z ošípaných Mangadurca je všeobecne zdravšie, chutnejšie a kvalitnejšie ako z bežného bravčového, a to hlavne vďaka Mangalici. Už na prvý pohľad je Mangadurca odlišná od klasických ošípaných. Má kučeravú hnedo sivú srsť a práve vďaka nej a svojej genetike sa môže pásť na pasienkoch celoročne, čiže aj v chladných podmienkach a môže tým prirodzene naberať sadlo. Potom je chuť mäsa neporovnateľná. Ľudia v dnešnej dobe hľadajú bravčovinu, ktorá chutí inak, ktorá chutí ako skutočné mäso. A to sa dá dosiahnuť jedine vnútrosvalovým tukom a mramorovaním, čo je presne to, čo ponúkame. Navyše, Mangadurca má podstatne nižší podiel škodlivého cholesterolu a to určite poteší tých, ktorým záleží na zdravšom stravovaní, ale svojej obľúbenej slaninky a klobásky sa vzdať nechcú.
Spomínaná kvalita, nezameniteľná chuť a vyšší podiel pre organizmus prospešného pozitívneho cholesterolu sa dá vytvoriť len extenzívnejším spôsobom chovu, vyššími nákladmi a pochopiteľne vyššou cenou ako u klasických priemyselných chovov. Naša Mangadurca vyrastie od narodenia do jatočnej hmotnosti za 10-11 mesiacov, čo je skoro dvojnásobok v porovnaní s priemyselnými chovmi. Jedna prasnica Mangalice vie za rok odchovať len 40-50% odstavčiat v porovnaní s intenzívnymi chovmi.
Mangadurca je chovaná na našom stredisku v Dúbravke na Zemplíne. Prasničky žijú vo výbehoch a sú kŕmené prírodným krmivom. Odstavené odstavčatá majú 4-5 krát väčší priestor na chov ako klasické plemená, aby bola zabezpečená prirodzená potreba pohybu a šantenie typické pre ošípané Mangadurca.
Aj keď je chov oviec a jahniat na Slovensku pomerne rozšírený a konzumácia výrobkov z ovčieho mlieka je čoraz obľúbenejšia, mäsové výrobky z jahňaciny sa na slovenské pulty dostanú len výnimočne a drvivá väčšina tohto mäsa sa vyváža do zahraničia, čo je však veľká škoda. Jahňacie mäso má veľké prednosti vo výžive a pre ľahkú stráviteľnosť sa radí do skupiny diétneho mäsa. Je veľmi výživné, má výborné chuťové vlastnosti a vysokú energetickú hodnotu.
Naša jahňacina pochádza z mladých mäsových plemien Berrichon du cher prípadne Ile de France chovaných maximálne do veku 6-8 mesiacov v jatočnej váhe 35-40 kg. Chováme ich na našej farme v Skerešove rovnako ako naše Charolais býky, sú tiež bezstresovo porážané na našom vlastnom bitúnku na rovnakej farme. Naše zvieratá žiadny stres nepoznajú. Celý svoj život prežijú veľmi prirodzeným spôsobom, čo zabezpečuje najvyššiu kvalitu mäsa pri spracovaní. Presne poznáme pôvod každého zvieraťa – kde sa narodilo, čím bolo kŕmené, kde sa páslo, kde a ako bolo porazené a následne spracované, zabalené a vyexpedované priamo k vám. Tieto pečeňové, mäsové jahňatá vám ponúkame celoročne. Okrem toho vám na jar prinášame „veľkonočné jahňatá“ plemena zušlachtilá valaška alebo Lacaune z nášho strediska Turček pri Kremnici. Sú to jahňatá chované na mliečnej výžive a porážame ich v živej váhe 9-15 kg.
Pozrite si našu aktuálnu ponuku produktov z jahňacieho mäsa, vyskúšajte a určite neoľutujete.
Kravské mlieko vlastnej produkcie. Toto mlieko pochádza od kráv holštajnskeho plemena, ktoré sú ustajnené len niekoľko metrov od mliekarne a dojárne, čím je zabezpečené, že do mliekarne sa pre výrobu dostáva len to najčerstvejšie mlieko ihneď po dojení. Tieto kravy sú kŕmené krmivom prevažne z vlastných polí a z vlastnej produkcie a výhradne krmivom bez GMO, čo v oblasti krmív pre dojnice môže tvrdiť máloktorá farma.
Kačica kráľov pochádza z Kráľovho Brodu, kde so šľachtením a výkrmom tejto vodnej hydiny (plemeno - Pekingská biela kačica) máme viac ako 60-ročné skúsenosti, čo znamená aj dlhú tradíciu a lásku k našim kačkám. Zabezpečujeme chov základného kŕdľa cca. 1500 ks. Sme unikátni aj v tomto smere, pôsobíme ako jediný šľachtiteľský a rozmnožovací chov na Slovensku. Farma zabezpečuje liahnutie (inkubačná doba 28 dní) a odchov malých kačíc, následne ich výkrm, ročne 60 000 – 70 000 ks. Kačice dosahujú jatočnú zrelosť po 55 až 65 dní s hmotnosťou 2,8 až 3,5 kg živej váhy.
V chove kurčiat v Kráľovom Brode máme viac ako 50-ročnú tradíciu. V našich chovoch brojlerových kurčiat ročne vykrmujeme cca 500 000 v šiestich turnusoch. Sú kŕmené kŕmnymi zmesami v dĺžke 38 - 40 dní a po výkrme sú dodávané na veľké bitúnky.
Pre obchodnú sieť FARMFOODS chováme kurčatá v priemere 50 – 65 dní. Živá váha zvierat je 2,2 – 2,9 kg. Chované sú v „obohatených chovoch“ voľnejším spôsobom, kde majú viac priestoru na pohyb a tým sa znižujú stresové faktory. Hlboká podstielka nastielaná v našom chove zabezpečuje pohodu zvierat (welfare), ktorá sa v konečnom dôsledku pozitívne odrazí na kvalite a chuti mäsa.
Naše Tatranské zemiaky sú naozaj naše. Pýtate sa prečo? Sú dopestované na našich úrodných pôdach priamo pod tatranskými štítmi. Pre svoj rast, rozvoj a vynikajúcu chuť majú pripravené ideálne podmienky už od sadby. Počas dozrievania im naši poľnohospodári venujú maximálnu pozornosť. Po zbere ich skladujeme v našich skladoch, ktoré sa nachádzajú na skok od výrobnej prevádzky.
Zemiaky patria medzi štyri najdôležitejšie plodiny na svete. Pre ich jedinečné pestovateľské vlastnosti ich ľudstvo s obľubou využíva už niekoľko tisícročí. Zemiakom vyhovuje chladnejšie a vlhkejšie podnebie. Z výživového hľadiska obsahujú vlákninu, ktorá prispieva k pocitu zasýtenia a podporuje zdravé zažívanie. zemiaky sú spoľahlivým zdrojom vitamínu C, okrem toho obsahujú vitamíny skupiny B a tiež je v nich zastúpený draslík, horčík a železo.
Toto ovčie mlieko pochádza od vlastných oviec z Farmy Turček. Sú to ovce plemena prevažne Zošľachtená valaška, ktoré je pôvodným plemenom oviec na slovensku a patrí k nášmu historickému bohatstvu. Tieto ovce sa pasú na zelených pasienkoch na úpätí Kremnických vrchov, ktoré obkolesujú spoločne s bohatými lesmi farmu Turček. Z takejto paše sa do nášho ovčieho mlieka dostáva široké množstvo vzácnych zložiek a zdraviu prospešných baktérií, ktoré robia takéto mlieko jedinečné a sú potrebné pre človeka. Aj preto ho používame do výrobkov v surovom nepasterizovanom stave, aby sa jeho jedinečnosť preniesla do konečných výrobkov z Bryndziarne Horný Turček a bola znásobená zrením výrobkov z neho pri presne stanovených podmienkach.