Sušenie mäsa

V minulosti sa sušenie mäsa, ale aj iných potravín používalo najmä ako metóda uskladnenia. Je vedecky dokázané, že spôsobom vysušovania pri dodržaní konštantnej teploty a správneho technologického postupu vylúčime zo suroviny všetky nežiaduce baktérie a zárodky spolu so šťavami a tukom. Zostane nám asi ¼ upraveného výrobku, ktorý je ochutený prírodným korením.

Usušiť sa dá prakticky hocijaké mäso, no najviac sa hodí mäso hovädzie, ktoré má vysokú hodnotu bielkovín. Celé čaro sušenia spočíva v odstránení vody z mäsa, ktorá umožňuje tvorbu baktérií. Kľúčovým faktorom pre správne vysušenie mäsa je, aby vnútorné vrstvy mäsa vyschli skôr, ako sa stihne pomnožiť prítomná mikroflóra. Doba sušenia mäsa sa dá urýchliť pri horúcom vzduchu, veľmi nízkej vlhkosti a čo najväčšej cirkulácii vzduchu.

Mäso pri takejto úprave stratí až 70% svojej pôvodnej hmotnosti pri zachovaní si všetkých živín, bielkovín a minerálov. Sušené mäso si tak môžete vziať so sebou kamkoľvek – nezaberie veľa miesta, dodá vám potrebnú energiu a živiny a navyše má fantastickú plnú chuť.

V našom e-shope nájdete takto upravené mäso vo forme Jerky. Čiastočne sú touto metódou upravené aj Carpaccio prírodné a Gurmánske stehno.