Bryndza - typický slovenský príklad, ako dezorientovať zákazníka


Bryndza - unikátny produkt, ktorý dokáže znižovať hladinu škodlivého cholesterolu, má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, pri zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu, čistí krv, je vynikajúca na kosti, znižuje dokonca aj krvný tlak a chráni srdce. Toto biele zlato slovenskej prírody a jeho pozitívne účinky sa však dajú veľmi jednoducho – na Slovensku absolútne legálnou cestou dehonestovať, kontaminovať, ba dokonca zničiť.



Ako môže byť bryndza znehodnocovaná?

Dehonestovaná bryndza:

Podľa potravinárskeho kódexu SR musí výrobok označovaný ako bryndza obsahovať minimálne 50% ovčieho syra v sušine. Platí to aj na slovenskú bryndzu zapísanú v registri EÚ ako chránené zemepisné označenie. Čerstvá kravská hrudka, vyrábaná z čerstvého kravského mlieka, ktorá je cenovo 4 krát lacnejšia ako ovčie mlieko sa legálne primiešava do bryndze až do 50% sušiny. Taktiež sa môže nazývať bryndzou výrobok, kde bolo použité ovčie mlieko z priemyselných chovov. Priemyselný chov je taký, kde bahnice sú celoročne umelo synchronizované a kŕmené na maštali, aby mohli byť pripustené, bahnené a dojené celoročne na maštaliach. V týchto chovoch len ťažko môžeme hovoriť o dôležitosti aromatickej pastvy na kvalitu bryndze.

Kontaminovaná bryndza:

Skúste si predstaviť život „poriadkumilovného pracovníka na salaši“, ktorý býva v „luxusnom apartmáne“ s perfektnou hygienou, chodí do roboty každý deň v čistých šatách a vyumývaný. Realita s pracovnou silou na slovenských salašoch má od tejto predstavy veľmi ďaleko. Každý deň sa ovce doja na paši bez pitnej vody, syr sa vyrába na ďalší deň z večer nadojeného, cez noc prehriateho mlieka, za prítomnosti nespočetného množstva dobiedzajúceho hmyzu. Ovčí syr zreje pri nekontrolovaných a premenlivých teplotách. Pri tejto práci musí samozrejme bača robiť všetky potrebné denné špinavé práce na salaši a obsluhuje vás, keď si chcete kúpiť ovčí syr alebo bryndzu možno nezaťaženú s DPH ani inými daňami...

Zničená bryndza:

Bryndza vyrobená v bryndziarňach po pasterizácii (zohriatie nad 85°C), kde sa zničia všetky prospešné mliečne baktérie obsiahnuté v čerstvom ovčom mlieku. Aj keď sa v ďalšom procese výroby niektoré umelo pridávajú, ťažko môžeme hovoriť o probiotickej bombe. Po termizácii hotových výrobkov však dostanete mŕtvy produkt bez akýchkoľvek probiotických účinkov. Do takto zničenej bryndze sa spravidla pridávajú lacné kravské náhrady do 50% objemu sušiny, alebo používajú zdeformovaný názov (bryndzové, bryndziarka, bryndzáčik), kde obsah kravskej hrudky, iných aditív a „E-čok“ obsahujú až 95% podiel ponúkanej potraviny!!!


Spoznajte 100% ovčiu Nepasterizovanú bryndzu Farmfoods

V našich predajniach Výnimočných potravín sa dostanete k Nepasterizovanej bryndzi vyrobenej na salaši Turček, ktorý prevádzkuje člen združenia FARMFOODS – firma Agrotrade Group Rožňava. Je vyrobená zo 100% ovčieho mlieka, získaného od oviec pasúcich sa na aromatických pastvách v nadmorskej výške 700-900 metrov nad morom na salaši Turček.



Dojenie prebieha v modernej mliekarni, počas ktorého sú vemená oviec umyté hygienicky nezávadnou vodou a dezinfikované. Mlieko je okamžite po nadojení uskladnené v nerezovom tanku a schladené na 4 °C. Celý nasledujúci proces tradičnej salašníckej výroby prebieha v nadväzujúcich priestoroch syrárne a bryndziarne schválenej a prevádzkovanej podľa najprísnejších hygienických štandardov, v niektorých prípadoch nad rámec platnej legislatívy.


Ovce plemena Lacaune na našej farme na Turčeku.

Na našej farme na Turčeku chováme ovce plemien Zošľachtená valaška a Lacaune.
Zdroj: Jakub Straňanek

Naša bryndza je vyrábaná z nepasterizovaného mlieka. V procese zrenia v prísnych hygienických podmienkach sa v nej premnožia len „priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká (kyseliny a látky podobné antibiotikám, zabíjajúce choroboplodné baktérie), ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus ospevujú lekári aj vedci. V jednom grame našej bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako 20 druhov.


Nájdite predajňu FARMFOODS