Čedar z Dubníka získal krásne ocenenie

Aj tento rok sa v konkurenciu českých a slovenských výrobcov syrov naša mliekareň v Dubníku nestratila.

V Prahe na celoštátnej prehliadke syrov bol náš syr Čedar z Dubníka v konkurencii slovenských syrov vyhodnotený ako tretí najlepší.


Čím je náš Čedar z Dubníka taký výnimočný?

Je to syr vyrobený inou technológiou a iným spôsobom ako ostatné syry z Mliekarne-Syrárne Dubník. Prechádza procesom tzv. čedarizácie, čo mu dodáva iné vlastnosti a vytvára v ňom iné chute a vône. Tie sú podporené aj špeciálnou syrárskou kultúrou. Je to syr na všetky použitia, do studenej, či teplej kuchyne, ale aj ako výborná pochutina k vínku, či bez vínka. Je to polotvrdý plnotučný zrejúci syr.


Naše zrejúce syry

Naša mliekareň v Dubníku sa môže popýšiť tým, že vyrába širokú škálu obľúbených a veľmi chutných zrejúcich syrov. Tie sa považujú za vrchol mliekarenského a technologického umu. V mliekarni vyrábajú zrejúce syry od mladých, cez niekoľkomesačné až po staršie ako rok. Sú vyrobené tradičnými postupmi v moderných technológiách. Mlieko z vlastnej farmy sa spracuje vo vedľajšej budove ako prebieha dojenie – v mliekarni. Upraví sa šetrnou pasterizáciou a prečerpá do výrobníkov syra.

Tam sa do voňavého mlieka pridá prírodné syridlo a špeciálne syrárske kultúry, ktoré ovplyvnia pri zrení povahu syra, najmä jeho vôňu a chuť . Po vyzrážaní mlieka vznikne syrenina, ktorá sa lisuje v syrárskych lisoch, v ktorých tak vzniknú úhľadné bochníky syra. Tie sa musia nasoliť v soľných roztokoch. Po nasolení, osušení a po natretí syrárskym náterom sa začína kúzlo. To kúzlo prebieha v zrecom sklade syrov, na voňavých bukových policiach za prísne kontrolovaných podmienok a trvá od jedného mesiaca až po viac ako rok. To kúzlo sa volá zrenie syrov.

Počas tohto obdobia syry získajú celý svoj charakter – vzhľad, konzistenciu, vôňu, chuť a svoju jedinečnosť, ktorú počas celej doby výroby a zrenia dôsledne sleduje a riadi skúsený syrársky majster.

Takto vznikajú syry originálne a jedinečné, na Slovensku výnimočné.