Čítajte literatúru, spoznávajte vašu panvicu, gril, rúru, intenzitu ohrevu, kuchyňu a vytvárajte špeciálnu procedúru prípravy dobrých steakov. Dodržujte však pri tom nasledovné základné pravidlá:

-
- Používajte odležané mäso výhradne z ponuky FARMFOODS .
- Mäso musíte vybrať z chladničky/mrazničky v dostatočnom predstihu, aby pred prípravou dosiahlo v celej hrúbke izbovú teplotu.
- Neumývajte mäso pod tečúcou vodou, ale vysušte, resp. vyutierajte ho do sucha papierovou utierkou.
- Mäso môžete okoreniť pred alebo po upečení podľa preferovanej literatúry, alebo vašich skúseností. Overená jednoduchá metóda je pripraviť zmes čerstvo pomletého 4-farebného korenia so soľou a troškou olivového oleja, s ktorou môžete vysušené plátky mäsa zľahka natrieť z oboch strán.
- Nahrejte vašu panvicu alebo gril na maximálnu možnú teplotu.
- Nezabudnite! Celá príprava steakov od začiatku po podávanie na tanier by mala trvať 10-12 minút (v závislosti od intenzity vášho zdroja tepla). Pri „par excellence“ steakoch 5-6 minút.
- Mäso najprv prudko opečieme z oboch strán bez prikrytia! Podľa požadovaného stupňa prepečenia prudko opečieme:
Klasické steaky | „Par excellence“ steaky | |
---|---|---|
Rare | 1,0 - 1,5 min z oboch strán | nedá sa pripraviť |
Medium Rare     | 1,5 – 2,0 min z oboch strán | nedá sa pripraviť |
Medium | 2,0 – 3,0 min z oboch strán | 1,0 - 1,5 min z oboch strán |
Medium Well | 3,0 – 4,0 min z oboch strán | 1,5 – 2,0 min z oboch strán |
Well | 4,0 – 5,0 min z oboch strán     | 2,0 – 3,0 min z oboch strán |

Na prípravu steakov vo FARMFOODS používame mäso našich býkov plemena Charolais.
- Po prudkom opečení necháme steaky okamžite dopiecť – odstáť pri teplote cca 100-180°C (ktorú vieme dosiahnuť, keď mäso odložíme na ďalší rošt do cca 3-5 cm od spodu panvice, resp. 8-10 cm od priameho zdroja tepla v grile, alebo ho dáme do vyhriatej rúry), aby vnútorná teplota v celom profile mäsa dosiahla požadovanú teplotu pre zvolený stupeň prepečenia. Pri tom však mäso musí dýchať. Najlepšie je mäso prikryť alobalom s malou dierkou na vrchu, aby para neostávala pri mäse (v rúre necháme mierne pootvorené dvierka). Odstátie podľa stupňa prepečenia zvolíme tak, aby bola dodržaná celková požadovaná dĺžka úpravy:
Klasické steaky     | „Par excellence“ steaky | |
---|---|---|
Rare | 9 - 10 min | nedá sa pripraviť |
Medium Rare     | 7 – 9 min | nedá sa pripraviť |
Medium | 6 – 8 min | 4 – 6 min |
Medium Well | 4 – 6 min | 3 – 5 min |
Well | 2 – 4 min | 2 – 4 min |

V našej ponuke nájdete hneď niekoľko druhov steakov - okrem T-bone steaku (na obrázku) aj Filet mignon, Rump steak, Flat iron steak, Strip steak, Rib eye steak a Flank steak.


