Čítajte literatúru, spoznávajte vašu panvicu, gril, rúru, intenzitu ohrevu, kuchyňu a vytvárajte špeciálnu procedúru prípravy dobrých steakov. Dodržujte však pri tom nasledovné základné pravidlá:

Prípravy steakov

    - Používajte odležané mäso výhradne z ponuky FARMFOODS .

    - Mäso musíte vybrať z chladničky/mrazničky v dostatočnom predstihu, aby pred prípravou dosiahlo v celej hrúbke izbovú teplotu.

    - Neumývajte mäso pod tečúcou vodou, ale vysušte, resp. vyutierajte ho do sucha papierovou utierkou.

    - Mäso môžete okoreniť pred alebo po upečení podľa preferovanej literatúry, alebo vašich skúseností. Overená jednoduchá metóda je pripraviť zmes čerstvo pomletého 4-farebného korenia so soľou a troškou olivového oleja, s ktorou môžete vysušené plátky mäsa zľahka natrieť z oboch strán.

    - Nahrejte vašu panvicu alebo gril na maximálnu možnú teplotu.

    - Nezabudnite! Celá príprava steakov od začiatku po podávanie na tanier by mala trvať 10-12 minút (v závislosti od intenzity vášho zdroja tepla). Pri „par excellence“ steakoch 5-6 minút.

    - Mäso najprv prudko opečieme z oboch strán bez prikrytia! Podľa požadovaného stupňa prepečenia prudko opečieme:

Klasické steaky„Par excellence“ steaky
Rare1,0 - 1,5 min z oboch stránnedá sa pripraviť
Medium Rare    1,5 – 2,0 min z oboch stránnedá sa pripraviť
Medium2,0 – 3,0 min z oboch strán1,0 - 1,5 min z oboch strán
Medium Well3,0 – 4,0 min z oboch strán1,5 – 2,0 min z oboch strán
Well4,0 – 5,0 min z oboch strán    2,0 – 3,0 min z oboch strán


Na prípravu steakov vo FARMFOODS používame mäso našich býkov plemena Charolais.

- Po prudkom opečení necháme steaky okamžite dopiecť – odstáť pri teplote cca 100-180°C (ktorú vieme dosiahnuť, keď mäso odložíme na ďalší rošt do cca 3-5 cm od spodu panvice, resp. 8-10 cm od priameho zdroja tepla v grile, alebo ho dáme do vyhriatej rúry), aby vnútorná teplota v celom profile mäsa dosiahla požadovanú teplotu pre zvolený stupeň prepečenia. Pri tom však mäso musí dýchať. Najlepšie je mäso prikryť alobalom s malou dierkou na vrchu, aby para neostávala pri mäse (v rúre necháme mierne pootvorené dvierka). Odstátie podľa stupňa prepečenia zvolíme tak, aby bola dodržaná celková požadovaná dĺžka úpravy:

Klasické steaky    „Par excellence“ steaky
Rare9 - 10 minnedá sa pripraviť
Medium Rare    7 – 9 minnedá sa pripraviť
Medium6 – 8 min4 – 6 min
Medium Well4 – 6 min3 – 5 min
Well2 – 4 min2 – 4 min


V našej ponuke nájdete hneď niekoľko druhov steakov - okrem T-bone steaku (na obrázku) aj Filet mignon, Rump steak, Flat iron steak, Strip steak, Rib eye steak a Flank steak.




infokiosk FARMFOODS Nájdite predajňu FARMFOODS