Ingrediencie:
- 250 g Oškvarkov na pagáče (použiť môžeme miesto nich aj Domácu škvarenú masť s oškvarkami)
- 150 g Domácej škvarenej masti
- 500 g hladkej múky extra špeciál
- 250 - 300 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 vajcia
- 30 g droždia

Postup
1. Do preosiatej múky pridáme 2 lyžičky soli a zamiešame.

2. Rozdrobíme droždie, posypeme cukrom a pridáme ho do múky. Následne ho polejeme mliekom.

3. Necháme asi 15 minút vykysnúť kvások. Keď vykysne, pridáme polievkovú lyžicu rozpustenej bravčovej masti, vajce a približne 200 – 300 ml mlieka. Vymiesime ho, aby bolo hladké a pružné.

4. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme ho 15 minút vykysnúť. 5. Po vykysnutí cesto vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme ho na tvar obdĺžnika a potrieme rozpustenou bravčovou masťou. 6. Keď je celé cesto natreté, hornú tretinu preložíme zhora nadol. Potom cez ňu preložíme dolnú tretinu cez ňu zdola.

7. Takto preložené cesto ešte preložíme z jednej tretiny zľava doprava a sprava doľava. Vznikne nám tvar podobný štvorcu. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odstáť.

8. Potom ho opäť potrieme masťou a opäť ho rozvaľkáme a poprekladáme, ako v krokoch 5 a 6. 9. Cesto rozvaľkáme a potrieme ho polovicou zomletých oškvarkov zmiešaných s bravčovou masťou alebo škvarenou masťou s oškvarkami.

10. Natreté cesto preložíme rovnako, ako v bodoch 5 a 6, prikryjeme ho a necháme ho 15 minút odstáť. Po odstátí opäť opakujeme postup z krokov 5 a 6. Rozvaľkané cesto natrieme druhou časťou oškvarkov alebo škvarenej masti s oškvarkami. Necháme 15 minút odstáť. 11. Odstáte cesto rozvaľkáme na tvar obdĺžnika s hrúbkou asi 2 centimetre. Z cesta vykrajujeme pagáče pomúčeným vykrajovačom.

12. Hornú stranu pagáčov môžeme upraviť mriežkou na zemiaky.

13. Vykrojené pagáče dáme na plech pokrytý baliacim papierom a potrieme ich rozšľahaným vajcom.

14. Pagáče dáme piecť pri 200 stupňoch približne 15 minút.
Aj vy si môžete veľmi jednoducho dopriať lahodné oškvarkové pagáče. V našej ponuke nájdete viacero ingrediencii potrebných na prípravu tejto dobrôtky – samotné Oškvarky, Domácu škvarenú masť, ale aj Domácu škvarenú masť s oškvarkami. Pôžitok z pochutnávania si môžete rozšíriť o chuť niektorého z našich vín Terra Wylak. Dobrú chuť!

