Zmena stravovania, úsilie schudnúť, zdravší životný štýl – podobné predsavzatia si s príchodom nového roka dávajú mnohí z nás. Samozrejme, odhodlanie vyberať si zdravšiu stravu nemusí prísť len teraz. Avšak čím skôr zoberieme do vlastných rúk zodpovednosť za naše zdravie a za zdravie našich blízkych, tým skôr sa nám toto úsilie vráti. S naplňaním týchto predsavzatí vám radi pomôžeme - sortiment výnimočných potravín FARMFOODS je pre ne ako stvorený.

Prinášame niekoľko rád, čo všetko môžeme spraviť pre skvalitnenie výberu prijímaných potravín do nášho jedálnička a ako môžeme dopriať nášmu telu všetko, čo potrebuje. Ich dodržiavanie nám v novom roku môže priniesť skutočnú zmenu v rámci životosprávy a nášho zdravia.

1. Objavujme a vyberajme si potraviny bez chémie a aditív

Vedeli ste, že ročne zje priemerný európsky človek až 4-5 kg čistých prídavných látok, tzv. “E”-čok? Nachádzajú sa už skoro v každej potravine, ktorú konzumujeme. Aj keď ich je v potravinách minimum, ich kombinácia a rôznorodosť sa počas roka nazbiera na celkom slušné číslo. Uprednostňujme preto výrobky, ktoré neobsahujú chémiu, konzervanty, arómy, farbivá a ďalšie aditíva alebo tzv. „E-čka“. Ide o látky, ktoré predlžujú trvanlivosť potravín, ovplyvňujú ich štruktúru, chuť či farbu. Iné prídavné látky zas slúžia na nahradenie kvalitnejšej suroviny jej menej kvalitnejšou náhradou, čím výrobcovia šetria svoje náklady. Voľbou takto upraveného výrobku však sami seba a našich blízkych ukrátime o množstvo dôležitých živín, ktoré by poctivá potravina bez zbytočných náhrad a kompromisov obsahovala.

TIP: Na dizajnových etiketách výrobkov FARMFOODS vždy deklarujeme, či sú bez akýchkoľvek prídavných látok, alebo či sa na ich výrobu použilo len minimálne množstvo „E-čok“ a že výrobok neobsahuje GMO (geneticky modifikované organizmy).



Dizajnové etikety obsahujú jednoznačnú informáciu, že pri výrobe daných výrobkov neboli použité prídavné látky ani GMO.

2. Pozorne čítajme etikety a študujme zloženia výrobkov, ktoré bežne nakupujeme

Kľúčovým pri nákupe a výbere kvalitných potravín je čítanie etikiet na výrobkoch. Dozvieme sa tak o nich nielen to, či obsahujú chémiu a prídavné látky, ale napr. aj aké množstvo suroviny bolo v danom výrobku použité. Je to ďalší dôležitý ukazovateľ vypovedajúci o kvalite potraviny. Platí, že čím viac hlavnej suroviny sa použije na výrobu výrobku, tým je kvalitnejší.

TIP: Zloženie výrobku čítajme postupne zľava doprava. Obsah jednotlivých prísad má totiž klesajúcu tendenciu, teda ako prvé sú uvedené zložky, ktorých je v produkte najviac.



Príklad jednej z našich technických etikiet s “čistým” zložením výrobku.

3. Vzdelávajme sa

Na trhu je v súčasnosti množstvo výrobkov, ktoré sa navzájom líšia kvalitou nielen kvôli používaným surovinám a zloženiu, ale aj kvôli zvoleným výrobným postupom. Investujme svoj čas do zisťovania informácií o tom, ktoré potraviny sú pre nás vhodnejšie. Spoznávajme, prečo sú poctivé výrobky kvalitnejšie oproti lacnejším, bežne dostupným a v čom spočíva ich výnimočnosť. Obozretnosť a informovanosť je ďalším krokom k tomu, aby sme sebe a svojim blízkym priniesli skutočnú kvalitu.

TIP: O sortimente našich výnimočných potravín FARMFOODS vám všetky dôležité informácie poskytnú predajcovia v našich predajniach a naštudovať si ich môžete v samoobslužných a obslužných predajniach aj na informačných obrazovkách. Nájdete ich tiež na našich webových stránkach www.farmfoods.sk a sortiment.farmfoods.sk.


Všetky dôležité informácie o výrobkoch FARMFOODS sa dozviete v infokioskoch na predajniach, ale aj na našej stránke.

4. Vyberajme si výnimočné potraviny od skutočných slovenských farmárov

Aby sme mohli pozitívne ovplyvniť stravovanie nás a našej rodiny, po kvalitné potraviny vôbec nemusíme chodiť ďaleko. Potraviny FARMFOODS od skutočných slovenských farmárov sú zárukou toho, že ich zloženie bude hodnotné a poctivé. Tým, že sú z našich vlastných fariem, polí, maštalí a moderných výrobných prevádzok navyše prichádzajú do našich predajní najkratšou možnou cestou. Vďaka tomu sú v maximálnej možnej miere čerstvé a netrávia množstvo zbytočného času v skladoch či v kamiónoch. Zároveň presne vieme čo jeme. Na etiketách, na predajniach od predavačov, či z internetových stránok sa dozvieme všetko o koncepcii výroby, pôvode základných surovín, spôsobe spracovania a o rozdieloch s bežne dostupnými, porovnateľnými produktami.

TIP: Nie všetky “farmárske potraviny” sú automaticky lepšie ako bežné potraviny. Ani tu by sme nemali dôverovať akémukoľvek marketingovému “ťahu”, ale za vyššiu cenu požadovať aj vyššiu kvalitu a zaujímať sa o zloženie týchto výrobkov. Taktiež napríklad na farmárov, ktorí predávajú z dvora nie sú stanovené tak prísne hygienické, veterinárne a kvalitatívne požiadavky, ako na farmárov, ktorí predávajú svoje výrobky do sietí, alebo viacerých predajní.


Na našej farme v Rozhanovciach zvieratá žijú v prirodzených podmienkach.


5. Ovplyvnime výberom jedál a receptov zdravie našich blízkych

Ste vo vašej domácnosti šéfkuchárom vy? Ak naše deti, partner či iní blízki skonzumujú len to, čo pripravíme, máme plne v rukách vplyv na to, aké potraviny budú jesť. Majme preto na zreteli, aby sme im ponúkali vyváženú stravu pozostávajúcu z kvalitných výrobkov, ktoré neobsahujú zbytočné prídavné látky a ktorých pôvod poznáme.


Dodržaním týchto odporúčaní nasmerujeme sami seba a našich blízkych jednoznačne k zdravšiemu životnému štýlu. Jesť menej, ale kvalitnejšie, je predsa základom u mnohých s ambíciou žiť zdravšie. Aj preto je práve toto obdobie ako stvorené na to, aby sme skončili s nezdravými stravovacími návykmi a rozhodli sa pre zmenu, a teda pre kvalitné, poctivé a zdravé slovenské potraviny.


PREDSAVZATIE TRÁVIŤ VIAC ČASU S RODINOU? S FARMFOODS SA TO DÁ

Dali ste si do nového roku cieľ tráviť viac času s vašimi blízkymi? Výberom sortimentu FARMFOODS vám vieme pomôcť aj s týmto predsavzatím. V našej ponuke nájdete viacero potravín, ktoré skrátia čas potrebný na kuchynskú prípravu. Náš ochotný personál vám určite s radosťou poradí svoju najobľúbenejšiu kombináciu na vyskúšanie. My vám radíme určite vyskúšať naše predpečené zemiaky, harule či lokše, naozaj široký výber rôznych mäkkých mäsových výrobkov, či syry na grilovanie. Na to, aby boli pripravené na jedenie, ich stačí pohodlne ohriať, či pár minút opiecť na panvici, nič viac. V priebehu pár minút máte hotové výnimočné jedlo pre vašich blízkych a ušetrený čas môžete venovať spoločným chvíľam stráveným spolu s nimi.

Veď každý máme len 24 hodín denne a sami rozhodujeme o tom, ako s nimi naložíme. Ušetriť čas sa dá nie len v kuchyni, ale aj pri samotnom nákupe. V našich síce menších predajniach si nakúpite rýchly, pohodlný a komplexný nákup, navyše s príjemným odborným poradenstvom.


Špaldová pochúťka je výnimočným výrobkom, ktorý pre svojich blízkych pripravíte v priebehu pár minút.

Nebojme sa teda naplniť svoje plány pre nový rok, zmeniť svoje stravovacie návyky a životný štýl nás a našich blízkych. Možnosti ako ich realizovať, je hneď niekoľko blízko nás. Aktuálne naše výnimočné potraviny nájdeme v stále pribúdajúcich predajniach FARMFOODS po celom Slovensku (link).