Flank steak

Je to steak z pracujúceho svalu s výbornou chuťou. My si ho pripravíme v pivnej marináde s nastrúhaným zázvorom, cesnakom, citrónovou a pomarančovou kôrou a rozmarínom.

Steak pochádza z hovädzieho pupku. Ak pri výbere z našej ponuky tento steak vynecháte a siahnete rovno po známejších kusoch ako Filet Mignon alebo Ribeye, prídete o veľa. Je to steak z pracujúceho svalu s výbornou chuťou, s dlhými a hrubými vláknami a so širokým využitím. Flank Steak môžete pripraviť ako na grile, tak aj na panvici alebo podávať dusený. Keďže je to plochý kus mäsa, po tepelnej úprave sa odporúča nakrájať šikmo pod uhlom 45 stupňov a naprieč vláknami – uvidíte, že takto nakrájané mäso sa Vám bude rozplývať na jazyku! Je rozšírený aj v mexickej a ázijskej kuchyni, kde s ním predvádzajú hotové kulinárske umenie.

Suroviny:

  1. 1 kg hovädzieho pupku (flank steak)
  2. extra panenský olivový olej
  3. soľ
  4. korenie

Marináda

  1. 125 ml svetlého pivo
  2. 125 ml olivového olej
  3. 2 PL nastrúhaného zázvora
  4. 2 strúčiky cesnaku
  5. 1 KL pomarančovej kôry
  6. 1 KL citrónovej kôry
  7. 4 ks celé čierneho korenia
  8. 1 vetvička rozmarínu
  9. morská soľ

Postup prípravy receptu

  1. Príprava marinády: V mažiari rozdrvíme korenie, soľ, nahrubo nasekaný cesnak a lístky rozmarínu. V antikorovej alebo plastovej miske zmiešame pivo, olivový olej, citrusovú kôru, jemne nasekaný zázvor a podrvené korenia s cesnakom. Pridáme štipku soli a všetko dobre premiešame. Mäso vložíme do primerane veľkej nádoby, aby bolo celé ponorené do marinády a jej chuť tak všade dobre prenikla. Zakryjeme fóliou a dáme do chladničky minimálne na 6 až 12 hodín. V polovici tohto času mäso otočíme, aby sa marinovalo rovnomerne.
  2. Mäso vyberieme z marinády, osušíme a pred grilovaním necháme 20 minút odpočinúť, aby nedostalo teplotný šok a nadobudlo izbovú teplotu.
  3. Grilujeme z oboch strán na vami požadovaný stav podľa stupňa prepečenia, ktorý si želáte.TIP: Stupne prepečenia steakov: Ako sa v nich vyznať?
  4. Následne stiahneme z grilu/panvice
  5. Kým začneme porciovať, necháme steak ešte 4 minúty odpočinúť.
  6. Keďže je to plochý kus mäsa, po tepelnej úprave sa odporúča nakrájať šikmo pod uhlom 45 stupňov a naprieč vláknami – uvidíte, že takto nakrájané mäso sa Vám bude rozplývať na jazyku!
  7. Osolíme, podľa potreby okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.

Prajeme dobrú chuť