Vedeli ste, že cez pekárske a cukrárske výrobky ľudia konzumujú najväčšie množstvo "E-čok"?

Tradičné "vylepšováky" v pečive

E-cka V reťazcoch, ale aj vo väčšine malých regionálnych pekární na výrobu pekárenských a cukrárenských výrobkov používajú množstvo prídavných látok, ktoré sa pridávajú na zlacnenie výroby, predĺženie trvanlivosti, zvýšenie chutnosti, mäkkosti a vláčnosti , napr. E 466 - stabilizátor, predĺženie trvanlivosti, E 263 (octan vápenatý) – zjemňujúca zahusťujúca látka, stabilizátor a konzervant, ktorý zabraňuje štruktúrnym zmenám lepkavosti chleba, E 170 (uhličitan vápenatý) – regulátor kyslosti, vyskytuje sa v práškoch do pečiva, E 322 (sójový lecitín) – prírodný antioxidant, spomaľuje stvrdnutie chleba, E 516 (síran vápenatý) – protispekavá kypriaca látka, pridáva sa k múke alebo do cesta za účelom zlepšenia jej pekárskej kvality, E 472 – emulgátor, používa sa na spevnenie chlebového cesta, E 262 (octan sodný) – konzervant, má antimikrobiálne účinky – zabraňuje vzniku plesní v chlebe, E 471 – stabilizátor, na spevnenie striedky, E 283 (propionan draselný) – konzervant, bráni rastu plesní a nitkovistosti, E 412 (guarova guma) – stabilizátor, predĺženie trvanlivosti pekárskych výrobkov, E 481 (stearoyl-2 mliečnan sodný) stabilizátor.


Dopekané pečivo z mrazených surovín

Osobitná kapitola je dopečenie „čerstvého“ z mrazených surovín, kde okrem horeuvedených nájdete množstvo menej hodnotných surovín, ktoré sú podporené múkou zlepšujúcimi látkami. Väčšina ľudí sa snaží kvôli lákavej vôni kupovať nezabalené pečivo, bez etikiet, bez možnosti a záujmu poznať zloženie. Pri nezabalenom pečive sa zvyšuje možnosť kontaminácie výrobku: od pekára cez distribúciu, obchytkanie na predajni až cestou ku konzumácii. Zaujímajte sa o presné oficiálne zloženie výrobkov vo vašej obľúbenej pekárni. Aj keď to nie je na etiketách, zamestnanci sú povinní vám tieto informácie predložiť pri každom predaji.


Spoznávajte kvalitu Farmfoods

Vo FARMFOODS nájdete v ponuke pekárenské výrobky, ktorých pôvod poznáte.

V sieti FARMFOODS - Výnimočné potraviny samozrejme tiež nájdete pečivo - vyrába ho pre vás naša vlastná pekáreň Rosenau v Rožňave, ktorá je súčasťou Farmfoods konceptu. Ponuka pekárenských výrobkov je široká: zahŕňa chleby, bagety, sladké aj slané pečivo či plnené bagetky. Pri všetkých však viete, že ide o slovenské výrobky, ktorých pôvod poznáte aj vďaka stránke sortiment.farmfoods.sk.

Zvoľte si podľa vlastnej chuti.

vlnka