Zrejúce syry získali opäť krásne ocenenia

Naša mliekareň v Dubníku sa môže popýšiť tým, že vyrába širokú škálu obľúbených a veľmi chutných zrejúcich syrov. Tie sa považujú za vrchol mliekarenského a technologického umu. V mliekarni vyrábajú zrejúce syry od mladých, cez niekoľkomesačné až po staršie ako rok. Sú vyrobené tradičnými postupmi v moderných technológiách. Mlieko z vlastnej farmy sa spracuje vo vedľajšej budove ako prebieha dojenie – v mliekarni. Upraví sa šetrnou pasterizáciou a prečerpá do výrobníkov syra.

Tam sa do voňavého mlieka pridá prírodné syridlo a špeciálne syrárske kultúry, ktoré ovplyvnia pri zrení povahu syra, najmä jeho vôňu a chuť . Po vyzrážaní mlieka vznikne syrenina, ktorá sa lisuje v syrárskych lisoch, v ktorých tak vzniknú úhľadné bochníky syra. Tie sa musia nasoliť v soľných roztokoch. Po nasolení, osušení a po natretí syrárskym náterom sa začína kúzlo. To kúzlo prebieha v zrecom sklade syrov, na voňavých bukových policiach za prísne kontrolovaných podmienok a trvá od jedného mesiaca až po viac ako rok. To kúzlo sa volá zrenie syrov.

Počas tohto obdobia syry získajú celý svoj charakter – vzhľad, konzistenciu, vôňu, chuť a svoju jedinečnosť, ktorú počas celej doby výroby a zrenia dôsledne sleduje a riadi skúsený syrársky majster.

Takto vznikajú syry originálne a jedinečné, na Slovensku výnimočné.




Kryštálová Kamenica

Je syr parmezánového typu, ktorý zreje minimálne 1 rok a je inšpirovaný talianskym syrárskym umením. Je vyrobený za pomoci špeciálnych syrárskych kultúr, ktoré počas minimálne 12 mesačného zrenia vytvárajú v tomto syre chute a vône typické pre takýto druh syra. Na 1 kilogram syra je potrebné použiť viac ako 15 litrov výberového kravského mlieka.

Typické pre tento syr je, že časom sa v ňom začínajú tvoriť drobné kryštáliky, ktoré sú dôkazom toho, že syr absolvoval dlhé a kvalitné zrenie, a že je naozaj kvalitný. Takto vyzretý syr má svoju typickú chuť, v ktorej sa prelína výrazná, až ostrá syrová chuť s jemne mliečnou a smotanovou. Vzájomne tvoria užasnú súhru, ktorá sa naplno prejaví v kombinácii s kulinárskym umením.



Tento syr má veľmi široké použitie v studenej i teplej kuchyni, inšpirovanej zdravou talianskou gastronómiou, kde je tento typ syra hojne využívaný, a to do širokého množstva zeleninových šalátov, alebo na rôzne cestoviny a omáčky.

Taktiež dodáva nezameniteľnú chuť jedlám pri zapekaní. Používa sa strúhaný na hoblinky alebo jemne strúhaný na akékoľvek jedlo podľa vašej chuti. Výborne sa hodí k nemu víno Sauvignon a podobné druhý vín.




Na Agrokomplexe, na Memoriáli Egona Gyarmathyho, v kategórii tvrdých syrov vyrobených z kravského mlieka získal krásne 1. miesto.




Naše zrejúce syry sú vyrobené z čerstvo nadojeného vlastného výberového mlieka. Zrejú podľa typu 1, 3 až 12 a viac mesiacov na voňavých bukových policiach. Dlhším zrením získavajú výraznejšiu chuť a lepšiu konzistenciu. Ponúkame vám tvrdé syry len z čistého mlieka. Rôznorodosť dosahujeme prírodnými kultúrami, technológiou a zrením, ale aj rôznymi prírodnými príchuťami. Naše syru sú vhodné pre každodenné použitie do kuchyne.



Syry ako Sýta Rúbaň, Kryštálová Kamenica či Jemný Dubník sa stávajú doslova špecialitou pre milovníkov syrov.



Vhodné sú napríklad ku kvalitným vínam, ale aj do šalátov, do studenej, či teplej kuchyne, alebo len tak pre pôžitok z kvalitného jemne zrejúceho syra. Naše výnimočné zrejúce syry sú jedinečné aj tým, že ich vyrábame s množstvom rôznych príchutí.

Je len na vás, či vám viac chutí čili, pažítka, 4 korenia, paprika, alebo tekvicové jadrá. Vyberte si z našich víťazov a neoľutujete. Vďaka svojej výnimočnosti získali viaceré ocenenia na mnohých súťažiach nielen doma, ale aj v zahraničí. Preto skúšajte, ochutnávajte a zvoľte si vlastných víťazov.